Hatar engelska?


Många verkat tro att jag är engelska-hatare nummer ett. Det är jag inte, jag är nummer 2. Nämen, faktiskt jag gillar engelska. Jag tycker man ska lära sig bra engelska för det är ändå det största (men inte enda) världsspråket, och det är bra att kunna för jobb och liknande. Det jag är emot är användandet av engelska i vardagslivet i Sverige. Bland svenskar fungerar svenskan långt bättre. Det är faktiskt så att man efter en viss ålder (tror det var 9 år men kommer inte ihåg) inte kan få samma förståelse för ett nytt språk som innan 9 år, vilket betyder att svenskar aldrig kommer få samma kännsla för engelska som vi har för svenska. Däremot kan vi förlora kännslan för svenskan, och det är det jag inte vill att vi ska göra.

Vi har ett bra språk som går att använda i nästan alla situationer, det finns datortermer och liknande som bara finns på engelska, men det går lika bra att säga "det är så kaaalllt" som att säga "it's so cooold" eller "skaff ett liv" som "get a life". Engelskan har ett större ordföråd än svenskan, det är sant, men en vanlig engelsktalande kan inte fler engelska ord än en svensk kan svenska ord, och när en svensk säger saker på engelska brukar det vara ganska grundläggande så ordförådsargumentet fungerar inte i de fallen.
 
Vi borde ha isländarna som förebilder. De är bland de bästa i världen på engelska, och kan det ofta flytande eftersom isländskan är ett så litet språk och de därför får mycket kontakt med andra språk. Men de är stolta över isländskan. Isländarna som bara är 300 000, tar in mycket mindre engelska ord än svenskarna, och de försöker hålla mycket isländskt, men ändå är de jätteduktiga på engelska. Så ska vi ha det också!

Dessutom har det visat sig att svenskarna har en väldig övertro på engelska bara för att Sverige är så Amerikainfluerat. Svenskarna är de i Europa som tycker det är minst viktigt med ett tredjespråk, men mest viktigt med engelska. Inte ens de spansktalande i USA eller de fransktalande i Kanada, de som är omgivna av engelska, har en sådan övertro på engelskan.
 
Var stolta över ert modersmål och använd det i vanliga sammanhang! Det ÄR inte coolare att säga nånting på engelska (inte franska heller!!) än svenska, och ofta säger många det till och med fel! Däremot ska ni naturligtvis lära er bra engelska, och använda det när ni pratar med människor som inte kan svenska. Att kunna två språk perfekt är väl ändå lååångt bättre än att inte kunna nått språk riktigt? För det är nämligen den tendensen man ser bland ungdomar idag, halvtaskig svenska och tv-engelska som inte klarar av vanliga situationer!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0