Sverige, Ja tack - SD, Nej tack

Jag älskar Sverige! Det är långt ifrån ett perfekt land, men jag tycker om landet, språket, kulturen och folket. Jag märker speciellt när jag är utomlands att jag saknar Sverige och det svenska. Men lika mycket som jag älskar Sverige, lika mycket är jag emot sverigedemokraterna, och det finns ingen motsättning i det. 
 
Jag tänker inte diskutera hela invandrarfråga nu, för det blir alldeles för långt. Jag håller med om att det är ett problem att det finns områden som Rosengård, Rinkeby och Alby där det i princip bara bor invandrare, och där de egentligen inte har det särskillt bra. Jag är även öppning för en viss sänkning av invandringen, men absolut inte till 10% som sverigedemokraterna vill. Men jag menar att sverigedemokraterna är helt fel parti att ta hand om invandrarfrågan 
  • Problemet med invandring är segregeringen, vilket SD ofta stryker under. Men lösningen på det är inte att skapa vi mot dom. SD diskuterar invandrare och svenskar. Men vad har en thailändare mer gemensamt med en somalier än en svensk? Det finns ingen folkgrupp som heter invandrare! 
  • Genom att skrämma upp folk med brottsstatestik bland invandrare, gör man det inte precis lättare för invandrare att integreras i samhället. SD spär på fördommar och rasism, även om inte det betyder att SD är ett rasistiskt parti. Innan du påstår att sverigedemokraterna inte försöker skrämma svenskar genom att måla upp invandrare som hot, kanske du behöver påminnas om deras valkamfilm 2010! Jag tycker det är helt absurt att de seriöst hade en sådan valfilm, och sedan snackar om att de värnar om integration och trygghet! 
  • SD säger att de vill bevara svensk kultur. Det vill jag också! Men är det stora hotet mot svensk kultur invandrare? Vilka kulturseder har vi egentligen ändrat? Det är ganska få. Jag äter i och för sig kebab ibland och thaimat ibland men annars har jag inte så många kulturvanor som har sitt ursprung hos invandrare. Men den kultur som egentligen faktiskt hotar (om man nu ser det så) den svenska kulturen är ju den amerikanska och engelska! (så fick jag med det också!) Hur många reklamer görs på arabiska? Hur många butiker väljer att ha namn på kurdiska för att det är coolare? Hur många svenskar önskar att vi hade polska som modersmål? Eller hur många vill fira somaliska högtider för att de tycker somaliska högtider är häftiga? Invandring är inget hot mot vår kultur! Att de får behålla sin kultur betyder inte att vi inte kan behålla vår kultur! Det är ytterst få svenskar som börjar bära burka och det är ytterst få svenskar som tänker sluta fira midsommar för att deras grannar inte gör det. 
  • Människor kan inte bara räknas i ekonomi. Vi har ett ansvar för våra medmänniskor, inte bara dem som kommer från samma land som oss. Det kan hända att det är mer effektivt mot fattigdom att hjälpa människorna i deras länder, och jag är också för ett större bidrag dit, men det är inte alltid det räcker. När en folkgrupp blir utsatt för förföljelser och mord kan vi inte kallt säga "vi kan tyvärr inte låta er åka ifrån landet där ni förföljs, för vi menar att det är bättre att hjälpa er där". De människorna kommer vara döda innna man lyckats få en fungerande demokrati i landet. Som exempel kan nämnas att hälften av alla kristna i Irak har mördats eller fått lämna landet sedan 2006. På bara 6 år alltså. I ett sådant fall behöver vi välkomna dem hit
  • Jag vill bara ge några bibelord som jag tycker talar starkt om hur vi ska tänka om medmänniskor, från våra eget land och från andra länder. 
    "En främling skall du inte förödmjuka eller förtrycka. Ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land." 2 Mos 22:21 (nästan exakt samma sak står även i 2 Mos 23:9 vilket understryker vikten av det)
    " Främligen som bor ibland er skall räknas som infödd hos er: Du skall älska honom som dig själv" 2 Mos 19:33-34
    "Också ni skall älska främlingen för ni har själva varit främlingar i Egyptens land" 5 Mos 10:19
    "Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus" Gal 3:28 
    (nästn samma sak står i Kol 3:11. Om inte Gud gör skillnad på oss, varför ska vi göra det?)
    "Du ska älska din nästa så som dig själv" Matt 19:19
    "Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort mot mig" Matt 25:40
    "Allt vad ni INTE har gjort för en av dessa minsta, det har ni inte heller gjort för mig" Matt 25:45
    Det finns många fler bibelord, men jag tycker att dessa talar starkt för sig själva. Jag kan inte förena de här bibelorden med SD's människosyn!

    Det finns många andra orsaker till varför jag inte skulle rösta på SD, men här är några. Det blev tillräckligt långt även om jag inte tog med allt ;) Av erfarenhet vet jag att diskussioner om det här har en tendens att bli eviga (speciellt med en viss lillebror), och därför lovar jag inte att svara på alla kommentarer men det betyder inte nödvändigtvis att jag håller med eller att jag tycker argumentet höll. 

Kommentarer
Postat av: Marcus

"Problemet med invandring är segregeringen, vilket SD ofta stryker under. Men lösningen på det är inte att skapa vi mot dom. SD diskuterar invandrare och svenskar. Men vad har en thailändare mer gemensamt med en somalier än en svensk? Det finns ingen folkgrupp som heter invandrare!"

I alla frågor skapar vi "vi och dom". Det är den ända lösningen man har för att komma åt problem och för att lösa problem. Är arbetslösheten 10% högre bland ungdommar på landet pratar politiker om just den höga arbetslösheten bland ungdomar på landet, inte om att ungdomar rent allmänt har en hög arbetslöshet. Vi försöker självfallet komma åt problemet och det gör vi genom att hitta gemensamma nämnare.

Det intressanta är att invandringen till Sverige är något vi reglerar och kan påverka. Därför är det en självklarhet att vi pratar om just invandringen. En kostnadsbelastad invandring är en direkt kostnad för samhället. Det handlar inte om motsvarande en omfördelning av resurser från sjukvård till skola eller från rättsväsendet till infrastruktur. Invandrare som kommer till Sverige och tar del av den svenska välfärden är en direkt kostnad om de inte hittar ett jobb. Invandrare som välkomnas rakt ut i arbetslöshet hade rent ekonomiskt sätt fungerat om vi inte haft ett av världens mest utvecklade välfärdssystem. Vill du isåfall ta bort den?

>>

2012-11-14 @ 01:02:32
Postat av: Marcus

"SD säger att de vill bevara svensk kultur. Det vill jag också! Men är det stora hotet mot svensk kultur invandrare? Vilka kulturseder har vi egentligen ändrat? Det är ganska få. Jag äter i och för sig kebab ibland och thaimat ibland men annars har jag inte så många kulturvanor som har sitt ursprung hos invandrare. Men den kultur som egentligen faktiskt hotar (om man nu ser det så) den svenska kulturen är ju den amerikanska och engelska! (så fick jag med det också!) Hur många reklamer görs på arabiska? Hur många butiker väljer att ha namn på kurdiska för att det är coolare? Hur många svenskar önskar att vi hade polska som modersmål? Eller hur många vill fira somaliska högtider för att de tycker somaliska högtider är häftiga? Invandring är inget hot mot vår kultur! Att de får behålla sin kultur betyder inte att vi inte kan behålla vår kultur! Det är ytterst få svenskar som börjar bära burka och det är ytterst få svenskar som tänker sluta fira midsommar för att deras grannar inte gör det."

Kultur är citat, "bredare eller smalare definitioner av socialt överförda levnadsmönster hos en grupp individer". Kultur handlar inte om vilken maträtt vi äter, om vi dansar runt midsommarstången på midsommarafton eller om vi sitter klistrade framför ESC en lördagskväll. Det handlar om livsmönster. Det är vad som skiljer generell svensk från andra kulturer i en mängd olika faktorer. Vissa mer, andra mindre.

Det kan vara såna småsaker som att vi ex. använder oss av "svenneborste" (diskborste bland förortare) eller att vi använder oss av väldigt lungt körsätt på vägarna. Det här är inte vad ALLA nödvändigtvis gör. Sistnämnda kanske jag inte alltid är inkluderad i, men det handlar om gemensamma drag hos den stora massan.

Det kan vara företagskultur som skiljer sig. Att en VD i Sverige åker runt med en bruksbil när han/hon ska träffa en kund medan man i Kina åker runt med en flashig lyxbil. I Sverige uppfattas en lyxbil som något negativt. Det är en person man inte vill göra business med, eftersom han praktiskt taget kommer suga ut pengarna ur bolaget. I Kina är det tvärtom, det är ett kvitto på framgång, en framgångsvåg det andra företaget självfallet vill bli en del av och därför är öppen att knyta kontakt med.

Med andra ord är det tramsigt att prata om mångkultur. De som flyttar till Sverige måste mer eller mindre anpassa sig. Det skapas därför blandkultur. Du flyttar inte till Flemingsberg för att uppleva arabisk kultur. Du kommer aldrig få uppleva det. Möjligtvis bjudas på arabisk mat, men mer än så blir det inte. Därför är det bara en dålig ursäkt att därför påstå sig älska kulturer. Kulturer skapas var för sig, inte tillsammans.

Det man istället kan se är att blandkulturen påverkar det Svenska samhället enormt, framför allt på sista tiden.

2012-11-14 @ 01:04:35
Postat av: Marcus

Det Sverigedemokraterna kritiserar är inte det som blir en ytterligare valmöjlighet i Sverige, dvs om vi får ytterligare en maträtt att välja på. Det som kritiseras med kulturen är den typen av kultur som plockar ifrån oss något som vi haft eller förändrar det vi har. Exempel på detta är att vissa badhus nu har skilda öppettider för män och kvinnor eftersom muslimska kvinnor inte får bada tillsammans med andra män. Samhället har alltså rättat sig efter en minoritet, som dessutom snarare borde gjort det motsatta. Eller att vi accepterar import av kött som slaktas genom uttömmande av blod på levande djur. Något som vi knappast accepterat i Sverige om det inte berodde på "religionsfriheten".

Dessutom handlar det om ett mycket djupare problem. Det är att hela etablissemanget nu är livrädda för att säga stopp i rädslan för att gå SD i fotspåren. Därför kommer vi nu att få första böneutropen i Sverige från och med klockan 5 på morgonen och därefter 4ggr till under dagen.

Ursäkterna för detta är såklart religionsfriheten. Man menar att vi ska vara ett tolerant och öppet samhälle, samtidigt som man inskränker på människors fria vilja att ta del av religioner eller ej. Bara några kilometer från där vi bor i Flemingsberg ska vi alltså bli tvingade att höra på att "Allah är den store guden, honom ska vi prisa" upprepat och dessutom 5ggr/dag en dag i veckan.

Här har alltså kristna irakier flytt från islams förföljslse och ska nu vakna upp till att Allah är den store guden och att det är han vi ska bekänna som gud.

Man liknar det vid kyrkklockor (som inte ens har biblisk förankring och eller ens är obligatoriskt kopplat till kristendomen) eller glassbilen. De letar försvar och hakar på trenden så fort någon har hittat en rimlig liknelse. Sanningen är trots allt att detta är ett extremt bakåtkliv för rättigheten att välja att ta del av religioner eller ej, vilket knappast kommer vara religioner i allmänhet till gagn samt att det är en effekt av etablissemangets enorma rädsla för att säga stop. Religionen är trots allt personlig. Att påtvinga människor detta är knappast något som är kristna till fördel.

2012-11-14 @ 01:05:50
Postat av: Marcus

Utöver detta har man alltså än en gång valt att ge efter för invandrares krav. Samma personer kommer ursäkta även när den första stenen kastas mot en otrogen kvinna i Sverige. Vi har redan nu accepterat förtryck som att kvinnor måste skyla hela sitt ansikte när de vistas med andra män, att de inte får träffa ens fastighetsförvaltare som ska besiktiga lägenheten (jag har sett det med egna ögon) att de därför måste låsas in i ett speciellt rum och en hel del andra extrema bitar i den muslimska kulturen.

Oavsett muslim, hindu eller icke troende invandrare så ska inte samhället rätta sig efter invandrares krav utan invandrare rätta sig efter svenska samhället.

Jag kommer inte och skriker på spanska staten att de ska se till att införa lag på koppel på hundar. Jag kommer som svensk till Spanien. Jag rättar mig efter det spanska samhället.

2012-11-14 @ 01:06:34
Postat av: Marcus

"Människor kan inte bara räknas i ekonomi. Vi har ett ansvar för våra medmänniskor, inte bara dem som kommer från samma land som oss. Det kan hända att det är mer effektivt mot fattigdom att hjälpa människorna i deras länder, och jag är också för ett större bidrag dit, men det är inte alltid det räcker. När en folkgrupp blir utsatt för förföljelser och mord kan vi inte kallt säga "vi kan tyvärr inte låta er åka ifrån landet där ni förföljs, för vi menar att det är bättre att hjälpa er där". De människorna kommer vara döda innna man lyckats få en fungerande demokrati i landet. Som exempel kan nämnas att hälften av alla kristna i Irak har mördats eller fått lämna landet sedan 2006. På bara 6 år alltså. I ett sådant fall behöver vi välkomna dem hit"

För det första handlar det om en omstrukturering i resursfördelningen. De flesta som har det svårt kommer inte längre än till grannländerna. Där är det också betydligt mer ekonomiskt effektivt att använda resurserna. Rädda barnen menar att 50kr kan rena vatten till en hel by. Istället för detta lägger vi ut 16 000kr/dygn på att finansiera ett liv för en invandrare i Sverige och välkomna denna ut i underklass och arbetslöshet. (http://rod.se/ensamkommande-kan-kosta-16-000-dygn)

2012-11-14 @ 01:07:10
Postat av: Marcus

Oavsett är det en dumsnäll politik du och dina åsiktslika vill driva igenom. Som mamma och pappa får man för barnen ofta förklara att "mamma och pappa måste jobba för att få pengar. Vi har inte hur mycket pengar som helst". Detta är något som behövs informeras till såna som er. Tyvärr...eftersom det borde vara en självklarhet i vuxen ålder.

Kommer en invandrare till Sverige och hamnar i arbetslöshet, blir det en direkt kostnad för staten. Välfärdssystemet måste uttökas, dvs invandraren måste få möjlighet till vård, rättsskydd, tak över huvudet, mat för dagen och en hel del annat som exempelvis månadskort för kollektivtrafiken. Trots detta bidrar inte han/hon med pengar till välfärden utan detta finansieras av oss som jobbar. Utöver detta betalar invandrare maximalt 50kr för tandläkare och sjukhusbesök. Är de dessutom illegala invandrare får de allt detta gratis.

Hur man än vrider och vänder på det blir detta därför en ekonomisk fråga. Reinfeldt sitter nu och pratar om utökad pensionsålder, arbetslösheten stiger, stimulanspaket på miljardbelopp betalas ut till en invandring de inte kan hantera. Samtidigt sitter pensionärer och socialbidragstagare med existensminimum på cirka 6000kr som ska räcka för allt ifrån lägenhet och mat till sjukvård och tandläkarbesök. Detta får de dessutom betala så gott som fullt pris för, vilket kan bli åtskilliga tusenlappar i bara tandläkarbesök. Som gammal behöver man ofta vården som mest så ja, låter det rimligt för dig? Pensionärerna som har bidragit till den svenska välfärden i hela sitt liv ska få det sämre ställt än de som inte gjort ett spadtag för svensk välfärd. Inte speciellt omtänksamt och socialistiskt om du frågar mig...

2012-11-14 @ 01:07:42
Postat av: Marcus

Utöver de ställer sig dessa "svårt sargade flyktingar" och demonstrerar över att de inte får tillräckligt god mat, att herrgården de bor på inte är tillräckligt vacker och att de inte får busskort (vilket de dessutom fått). Samtidigt skriker nödställda på andra sidan jorden över att ens få en halväten brödbit. Tror du fortfarande att de vi tar in är de som är absolut mest nödställda? Brukar man i ett sådant läge demonstrera över att vi som jobbar inte också betalar ett busskort till dem?

Utöver det så används retoriken "de som flyr från krig och förföljelse" väldigt flitigt, så även av dig. Hur förklarar du då att somalisk anhöriginvandring numer är den högsta invandrargruppen vi har i Sverige i nuläget och att vi nu planerar att få in ännu fler till nästa år? De flyr varken krig eller förföljelse. De som FN definierar som flyktingar är i Sverige en väldigt liten andel.

Högutbildade, entreprenörer och annan positiv invandring är inte den invandringen SD kritiserar. De kritiserar den kostnadsbelastade invandringen vars kostnad och problem du och dina åsiktslika vill sopa under mattan.

Den dumsnälla invandringspolitiken som du förespråkar må vara något som kan ramas in och sättas på väggen till allas stora beundran. På lång sikt är det dock katastrofalt dålig lösning att ta konsekvenserna av ett problem i ett samhälle som redan är på väg att gå på knäna.

Svar: Jag kommer bara svara så kort som det går, för vi vet ju båda att en diskussion med dig på det här området aldrig leder någon vart.Det är inte fel att diskutera invandring, eller problem bland invandrare. Det är fel att skapa två "lag", svenskar och invandrare, och behandla invandrare som en folkgrupp. SD talar t.ex. om problem bland vissa grupper av invandrare, som får det att låta som det är ett problem bland alla invandrare. Ärligt talat har jag svårt att se hur den så kallade blandkulturen påverkar Sverige enormt. Jag vill påstå att det påverkar oss otroligt lite med tanke på hur många som har utländsk bakgrund. Att det är skilda tider för kvinnor och män på badhuset tycker jag inte är värre än att många gym har speciella tjejtider för att tjejerna känner sig mer bekväma då. Halalkött vet du att jag är emot, men det är snarare så att Sverige förbjudit halalslakt än att man tillåtit import av det. Dessutom har svenska muslimförbundet sagt till muslimerna i Sverige att det är ok att äta kött som inte är halalslaktat - en anpassning. Böneutrop är jag inte för, och har aldrig sagt att jag är för. Jag är också för ett förbud av burka i offentligheten. Men att tvinga en kvinna att ta av sig något som hon av religiösa skäl känner att hon måste ha, är knappast att hjälpa henne, eftersom hon kommer ha samvetskval, och förmodligen isolera sig ännu mer. Och att säga att Sverige accepterar deras kvinnoförtryck är bara löjligt, för det finns nog inget land som jobbar så mycket emot kvinnoförtryck som Sverige. Men att ändra ett folks kultur och vana går inte i en handvändning, speciellt inte när det är kopplat till religion. Som jag sa är jag för att vi utökar bistånd till länder som behöver det. Som jag också sa är jag öppen för att minska invandring till Sverige, där det inte finns goda skäl till att de kommer hit. Jag menar att vi borde lägga betydligt mer pengar på att hjälpa folk i andra länder och från andra länder. Vi har det otroligt bra i Sverige, och lever i överflödigt lyx. Vi har vant oss vid det och har svårt att tänka oss att dra ner på vår standard för att hjälpa andra. Men med tanke på hur många som behöver vår hjälp är det själviskt av oss att vägra släppa på vår standard. Dessutom tror jag man skulle kunna ekonomisera invandringsutgifter något fruktansvärt, bl.a. genom att ge snabba beslut,och tillåta dem att jobba innan de fått uppehållstillstånd. Angående ditt snack om otacksamma invandrare så är det ett otroligt dåligt argument. Det är otroligt många svenskar som skyller på samhället och systemet när de inte lyckas i livet. Och om du tror att invandrarna bor i herrgårdar med lyxbilar och klagar på att inte svenskarna gör tillräckligt, vet jag inte i vilken värld du levt. Det finns en anledning till att de klart billigaste och fulaste stadsdelarna i Sthlm i princip bara bebos av invandrare. De lever INTE under bra förhållande, det kan du inte påstå!Jag håller med om att det är tabu att diskutera invandrarfrågor idag, eftersom alla är rädda för att förknippas med SD. Det är synd, för jag tror också att invandrarpolitiken behöver ändras, men jag vill för allt i världen inte att SD ska göra det. I övrigt kan jag ju bara säga att det är precis det här jag menar. Jag vill inte att folk med det här invandrarföraktet och vinklade verklighetsbilden ska styra Sverige, därför skulle jag aldrig kunna rösta på SD.
Thobias Nilsson

2012-11-14 @ 01:08:11
Postat av: Marcus

"Genom att skrämma upp folk med brottsstatestik bland invandrare, gör man det inte precis lättare för invandrare att integreras i samhället. SD spär på fördommar och rasism, även om inte det betyder att SD är ett rasistiskt parti. Innan du påstår att sverigedemokraterna inte försöker skrämma svenskar genom att måla upp invandrare som hot, kanske du behöver påminnas om deras valkamfilm 2010! Jag tycker det är helt absurt att de seriöst hade en sådan valfilm, och sedan snackar om att de värnar om integration och trygghet!"

SCB kom fram till statistik som visade på att invandrare har en procentuellt sett högre risk att begå brott, trots allt annat lika, det vill säga även omfamnar parametrar som annars skiljer svenskar åt så som samhällsklass och bostadsort. Varför skulle detta då "spä på rasism"? Om dessa "fördomar" nu är befogade, varför är de då fel att lyfta fram? Hur ska du annars offentliggöra verkligheten för de som inte känner till den?

Expertutlåtande talar istället om att rasism skapas av att marginalisera problemen som kriminella invandrare orsakat. Det är knappast så att folk inte märker detta, genom att tysta ner det och sopa problemet under mattan.

Sverigedemokraternas reklamfilm fångar upp två av deras kärnfrågor, minskad invandring och bättre förhållande för pensionärer. Filmen är skapad för att väcka uppmärksamhet och debatt. Vad hade en reklamfilm varit om den direkt gick alla människor helt förbi?

Svar: Problemet är inte att lyfta fram statistik utan problemet är att försöka skrämma upp folk. Genom att måla upp invandrare som en stor hotbild och skapa en rädsla för invandrare gör man människor otrygga, och man har kunnat visa att otrygghet skapar mer brott.
Dessutom är statistiken, även om den inte är falsk, ganska missvisande. Invandrare begår i snitt 2,5 gånger så många brott som svenskar. Sant! Men det innebär också att de flesta brott som begås, begås av svenskar, eftersom svenskar är så många fler. Dessutom är det ju en stor majoritet som inte begått brott. Det förnekas inte av SD, men det är inte den bilden som man får när man hör deras propaganda.
Dessutom begår socialbidragare 6ggr så många brott som en genomsnittlig svensk, och det tycker jag det talas väldigt lite om?!
Thobias Nilsson

2012-11-15 @ 01:18:41
Postat av: Marcus

Missade tydligen en bit av min text när jag skulle lägga in den.

Aja, jag får läsa ditt svar en annan dag. För mycket nu...

2012-11-15 @ 01:20:46
Postat av: Cecilia

Jag orkade inte läsa det här inlägget när du länkade det på facebook. Men nu när jag ändå var inne på bloggen så läste jag. Och du formulerade det bra! Jag trodde inte du hade så många genomtänkta argument. Heja Thobbe! :D

Svar: Haha... tror du jag bara rycker mina åsikter ur luften ;)
Thobias Nilsson

2012-11-15 @ 09:12:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0