Ljuvligt med julig atmosfär!Jag tycker jag är otroligt vitsig med titeln, och det är bäst för er om ni också tycker det. Men den har förlorat lite av sin charm eftersom det är fjärde gången jag försöker ladda upp det här inlägget. Jag har försökt torsdag förmiddag, torsdag eftermiddag torsdag kväll och fredag förmiddag. Men internet på Ågesta är helt sinnessjukt segt så jag har förlorat inlägget alla gångerna :(

Men det är bara så härligt med all julstämning som är nu. Jag spelar massor av julmusik i olika orkestrar och ensembler, jag ser julsaker överallt, jag planerar julklappsköp, imorn är det adventsgudstjänst i kappellet, och idag har jag bakat både lussebullar och pepparkakor! Jättehärligt tycker jag. Jag spelade en konsert med rosenfors musikkår idag. Dom ville ha hem mig till konserten och då betalade dom biljetten och det är ganska skönt att gå komma hem, speciellt första advent.

Men det är något speciellt med julhandel och julpynt i städer. Stockholm vinner mycket på det faktiskt. Det är ju jultema i alla affärer i princip och dom har pyntat gatorna, och på eftermiddagarna är det mängder med folk som ska handla, och som ni vet älskar jag folksamlingar. Jag har varit inne i centrala stan och kollat runt i affärerna och testat lite kläder, flera gånger på slutet bara för att det är så kul. Så här ser det ut på drottninggatan just nu.

Hatar engelska?


Många verkat tro att jag är engelska-hatare nummer ett. Det är jag inte, jag är nummer 2. Nämen, faktiskt jag gillar engelska. Jag tycker man ska lära sig bra engelska för det är ändå det största (men inte enda) världsspråket, och det är bra att kunna för jobb och liknande. Det jag är emot är användandet av engelska i vardagslivet i Sverige. Bland svenskar fungerar svenskan långt bättre. Det är faktiskt så att man efter en viss ålder (tror det var 9 år men kommer inte ihåg) inte kan få samma förståelse för ett nytt språk som innan 9 år, vilket betyder att svenskar aldrig kommer få samma kännsla för engelska som vi har för svenska. Däremot kan vi förlora kännslan för svenskan, och det är det jag inte vill att vi ska göra.

Vi har ett bra språk som går att använda i nästan alla situationer, det finns datortermer och liknande som bara finns på engelska, men det går lika bra att säga "det är så kaaalllt" som att säga "it's so cooold" eller "skaff ett liv" som "get a life". Engelskan har ett större ordföråd än svenskan, det är sant, men en vanlig engelsktalande kan inte fler engelska ord än en svensk kan svenska ord, och när en svensk säger saker på engelska brukar det vara ganska grundläggande så ordförådsargumentet fungerar inte i de fallen.
 
Vi borde ha isländarna som förebilder. De är bland de bästa i världen på engelska, och kan det ofta flytande eftersom isländskan är ett så litet språk och de därför får mycket kontakt med andra språk. Men de är stolta över isländskan. Isländarna som bara är 300 000, tar in mycket mindre engelska ord än svenskarna, och de försöker hålla mycket isländskt, men ändå är de jätteduktiga på engelska. Så ska vi ha det också!

Dessutom har det visat sig att svenskarna har en väldig övertro på engelska bara för att Sverige är så Amerikainfluerat. Svenskarna är de i Europa som tycker det är minst viktigt med ett tredjespråk, men mest viktigt med engelska. Inte ens de spansktalande i USA eller de fransktalande i Kanada, de som är omgivna av engelska, har en sådan övertro på engelskan.
 
Var stolta över ert modersmål och använd det i vanliga sammanhang! Det ÄR inte coolare att säga nånting på engelska (inte franska heller!!) än svenska, och ofta säger många det till och med fel! Däremot ska ni naturligtvis lära er bra engelska, och använda det när ni pratar med människor som inte kan svenska. Att kunna två språk perfekt är väl ändå lååångt bättre än att inte kunna nått språk riktigt? För det är nämligen den tendensen man ser bland ungdomar idag, halvtaskig svenska och tv-engelska som inte klarar av vanliga situationer!

Lat?Är det för att jag är lat som jag skriver här så sällan? Nja, kanske lite men mest är det för att internet ofta är så segt att det inte ens går! Det är nån nisse här som laddar häcken av sig, och jag tror jag vet vem det är för han har 140 gig långfilmer och 34 gig serier på sin dator, kan jag se på nätverket! Menmen nu funkar internet ganska bra för tilfället!
Den här veckan har jag haft 3 konserter, massa lektioner och varit inne i stan varje dag tror jag. Fullt upp sas. Men det har varit en rolig vecka! Har inte kännts segt eller så. På konserten som vi spelade i Tacksägelsekyrkan i Trångund i tisdags var det tyvärr bara 8 i publiken... pinsamt! Och det var synd för konserten var bra, bra stycken, och vi hade laddat för de! Menmen, inte så mkt man kan göra något åt.
Igår spelade vi först samma konsert som i tisdags, fast som lunchkonsert här på Ågesa, och sedan skulle jag spela en konsert vid Pormovering och proffesorinstallation i Stadshuset. Det var snoffsigt värre, egentligen skulle alla vi i orkestern ha frack eller långklänning, men om man bara hade kostym var det ok, med en fluga till. Och så spelade vi massa musik och doktorer o proffessorer fick diplom i stipendier o sån skit. Men sen när vi satt där och repade innan konserten sa dirigenten "och som vanligt (orkestern spelar där varje år, men först ggn för mig) tv-sänds detta, så se till att ni ser glada ut och alerta ut"... Lite kul att det tv-sänds, men jag vet inte vilken kanal, vilket program eller vilken tid...:P

Näe nu ska jag ta min tvätt i tvättstugan


Intensiv helg!Den här helgen har varit jätterolig men väääldigt intensiv! Jag har åkte fram och tillbaka genom Stockholm hela helgen. Idag var vi först på en gudstjänst på Lutherska vid Norra Barntorget, och efteråt var det fika som vanligt och bibelstudium också. Det var ganska många där idag, för några från norrköping hade åkt upp och flera av Nilssons eftersom Martin hade finalkonserten eller festkonserten idag. Så efter bibelstudiet gick vi och åt mat alla ungdomar, och sedan var det Martins konsert i Berwaldhallen.
Jag tycker dom spelade riktigt bra! Och säga vad man vill, det är stiligt med uniformerna och enhetligheten. Jag gillar det, men skulle själv inte trivas i lumpen tror jag inte. Jag ångrar inte att jag sa att jag hade psoriasis, men vissa delar skulle jag naturligtvis vilja ha... d.v.s. brassbandet;)
Sen åkte jag tillbaka till Cicci, där jag var (som oftast på helgerna), och åt kvällsmat, för att sen åka hem. Och på tunnelbanan till Farsta strand träffade jag Rakel f.d. Burman och Filip. Dom bor i Farsta strand, men hur stor chans var det att vi skulle hamna i exakt samma vagn?:D Men jag snackade med dom hela resan, det var roligt!=)

Härlig fredag!Igår fick jag för första gången höra Christian Lindberg spela live. För er som inte känner till honom kan jag berätta att det är världens första trombonist som försörjt sig som solist och jag är inte säker, men jag tror han är den enda trombonisten som försörjer sig som solist. Han är jätteduktig verkligen och har spelat in mängder av cd-skivor. Och nu ska han spela in en till med en blåsorkester här i Stockholm, och vi satt med och lyssnade på repet. Jag blev förvånad att han gjorde så många missar som han ändå gjorde, men tydligen är han en sån att han när det är inspelning eller konsert skärper till sig lite och spikar allt. För han är helt sinnessjukt duktig! Det var härligt o bara få lyssna!=)

Sen på kvällen var Susanna, Fredrik och jag på konsert i Berwaldhallen. Dom spelade Mendelssohns violinkonsert och Bruckners 3e symfoni. Jag tycker mest om violinkonserten för den är så sinnessjukt fin! Jag har nördat den i flera år så det var så skönt att äntligen få höra den live! Det är egentligen så ruggigt skönt liv jag lever här. Jag spelar, träffar folk, spelar i nån orkester, går på nån konsert, är på nåt bibelstudium, är lite i stan o.s.v. Och musiken jag får höra och alla lärare och tillfällen och allt här, det är toppen! Jag ångrar inte ett ögonblick att jag valde Ågesta och Stockholm. Jag vet att jag kommer se tillbaka på det här året med nostalgi i framtiden!=)
Sen på kvällen satt vi i Ågesta o spela lite frågespel o snacka o hade trevligt!=) Det var en lyckad dag måste jag säga!

Och idag har jag varit hos cicci och levt runt här lite, men osså varit inne i stan lite och varit på en predikan o så. Men visste ni att det är ostkakans dag idag? Det visste cicci och jag så vi har ätit ostkaka!:D Så gott!!

Slapp dag!Det är så skönt att vakna innan väckarklockan ringer och vet att man kan sova vidare ett tag! Åtminstone tycker jag det är asskönt, för jag hatar väckarklockan! Vi är värsta fiender! Idag var de en sån dag som jag vaknade innan klockan ringde. Skööönt, jag sov vidare. Men sen råkade jag kolla och såg att jag försovit mig drygt 2h... inte lika skönt längre. Det blev till att köra snabbrace och kuta till musikteorilektionen. Fast då var det bara 15 min kvar av lektionen, och vi skulle göra ett prov. Så jag missade ju det, men jag ska göra det till nästa vecka! Men så klantigt asså! Jag hade råkat ställe klockan så den skulle ringa på kvällen istället för på dan.
Så jag har varit ledig i princip hela dagen. Jag har haft instudering med Karin, när vi spelar trombon och piano tillsammans. Det är skitkul! Tänk att få ha en pianist som spelar det man vill bli kompad på!;) Jag skulle haft idrott idag, simning, men jag har lite ont i halsen så jag skippade det.

Näe, nu ska jag ta och städa mitt rum! Jag skulle gjort det för flera timmar sen, men jag orkade inte utan jag sov lite istället... lataschle!

PS. Imorn ska jag för första gången höra se Christian Lindberg live! På nybrokajen inne i stan!:D Och på kvällen ska jag höra Mendelssohns violinkonsert!=)

SverigeJag har gjort ett litet bildspel, med musik, om Sverige. Sverige är ett underbart land och jag är jätteglad att jag lever här. Men tyvärr verkar ofta inte svenskarna själva inse det. Visst Sverige har många negativa sidor också, men det kommer man aldrig komma ifrån här på jorden. Sverige har världens bäst fungerande demokrati enligt demokratiindex, 7 bästa livsvilkåren enligt HDI, 8 BNP/capita och har världens mest jämställda land. Folk i Europa och hela världen är imponerade att Sverige, till skillnad från t.ex. USA är både rikt och socialt tryggt. Sen går det alltid förbättra, vi ska inte sluta jobba för ett bättre land!

Men visst är Sverige vackert? Vi måste vara stolta över vårt land, och samtidigt stå emot rasistiska influenser. Jag älskar mitt land och vill gärna dela det med andra kulturer. Hotet mot Sveriges kultur är inte de bosnier som bor i Rinkeby, hotet är den Amerikanska kulturen som vi får genom film, musik m.m. Ingen svensk börjar ersätta svenska med arabiska, eller byta ut svenska midsommar mot arabisk högtid. Men däremot är det många som byter ut svenska mot engelska och börjar fira amerikanska högtider som och följa amerikanska traditioner. Det är det som i så fall skulle kunna hota svenska kulturen och språket. Men Sverige finns och vi bor här, så låt oss vara glada!=)


Opera!Det är så härligt att vara i Stockholm igen. Jag var inne en sväng både igår och idag, och under hösten är det så mycket trevligare att vara i Stockholm än i Småland! Jag skulle på konsert på nybrokajen idag och gick från kungsträdgården till nybrokajen. Det är bara så fint där! Ni vet såna där ganska gamla hus med massor av utsmyckningar... underbart!=)

Och konserten var också jättebra! Verkligen! Jag har haft väldigt svårt för opera, och har det fortfarande när dom drar igång för hårt. Men när dom inte kör världens vibrato och håller igen på styrkan lite så är det väldigt vackert. Och själva musiken är ofta jättebra. Jag ångrar verkligen inte att jag gick på konserten! Sen fick jag det iofs gratis för det var KTHAK som kompade, men jag hade missat alla repen så jag kunde inte vara med.
Och jag blev på så bra humör innan också, för när jag gick från pendeltåget till tunnelbanan stod det folk och delade ut marabou choklad med kexkulor i. 55 grammare eller vad det nu var, och jag tog tre stycken för jag var så sjukt chokladsugen. Otroligt goda var dom, jag antar att dom ville visa en ny sorts choklad, och dom lyckades för mig!;) Jag kommer nog köpa igen!

Äntligen "hemma" igenNu har jag precis kommit till Ågesta igen! Det är lite knepigt och veta vad man ska kalla hemma. Ågesta är ju hemma, men samtidigt är ju Lönneberga hemma. Aja, kanske inte så viktigt problem. Jag vet att jag inte har skrivit på länge så vi börjar med onsdagen och uppkörningen.
Uppskrivningen gick bra, så det var skönt, men sen hade jag drygt två timmar ledigt innan uppkörningen, och jag tänkte att jag skulle gå till biblioteket och läsa och käka lunchen jag tagit med. Men jag va så nervös så jag läste lite serie, kollade klockan, läste lite till, kollade klockan o.s.v. Jag var verkligen jättenervös och jag kunde inte äta hälften av lunchen även om jag verkligen försökte. Men rasten tog slut (och mina naglar lika så!) och jag skulle köra upp. När jag så satte mig i bilen blev jag helt lugn, jag kom ihåg vad lärarna sagt och bara körde som jag skulle, jag trodde på ett ställe jag missat en skylt, men det hade jag inte. Så när jag kom tebax sa han bara
"Ja, då får du köra ensam i fortsättningen"
Jag: VAH? Är jag godkänd???! (egentligen var jag itne förvånad för jag HADE faktiskt kört bra, men det gick så snabbt från att inte ha körkort till att ha så ja blev ändå lite paff)
Han bara kollade lite på mig, och fortsatte snacka :D Jag var glaaaaadd!!

Igår och idag var vi från Ågesta på Lunnevad och skulle ha lite utbyte med dom där. Vi ha spelat massa storband och jazz, och jag som verkligen hatar det. Innan har alla bara sagt att jag har ju inte testat så jag kan inte säga så mkt, men nu har jag tästat och det var värre än jag trodde :D haha, nämmen de känns så meningslöst, bara massa skalor och höga skrikiga toner och sånt, jag får verklinge inte ut något av det och det är vråltråkigt att spela! Jag är så trött på jazz o storband så jag bara är tvungen att lyssna på klassiskt nu!=) Men nu är jag ju tillbaka här och får spela min klassiska musik igen!=)


RSS 2.0