Hasta la vista, baby!

För det är väl spanska va? Det känns som jag hört att det ska betyda "vi ses" eller något, typ som det franska "au revoir", så egentligen ska jag kanske säga "Vamos a Madrid" eller något liknande istället. Näe, jag ska inte låtsas att jag kan spanska för det gör jag inte. Spanska och tyska är såna språk som jag brukar tänka att det kan väl inte va så svårt att förstå, det ena är låtsassvenska och det andra låtsasfranska. Men sanningen är att mina förståelsekunskaper för båda språken bara är snäppet bättre än mina finskkunskaper (som är obefintliga!).

Men för att komma till poängen! Imorgon drar jag till Madrid och stannar där till på måndag! Jag har aldrig varit i Spanien och vet ingenting om Madrid så det ska bli spännande! Som tur var bor ju Marcus där, så han har nog koll! Ska bli kul att se honom igen också! Har ju inte sett honom (eller något annat syskon) på flera månader nu. Känns också bra att säga att jag åker hemifrån Paris för att åka och hälsa på brorsan i Madrid ;)
Kul egentligen att vi syskon bor i fyra olika huvudstadsregioner!
 
Ska faktiskt också bli lite skönt att resa iväg för jag har inte lämnat Parisregionen sedan jag kom hit! Paris är super, men jag är ju van att resa runt ganska ofta. Hur som haver kommer det inte bli blogguppdateringar förrän på måndag. Men i gengäld har jag tänkt ta med kameran så det kommer lite Madridbilder på måndag. Det vill säga, om jag inte glömmer minneskortet eller batterier eller gör något annat idiotiskt, vilket låter minst sagt troligt när det gäller mig. 

Succé

Idag spelade vi den beryktade konserten med samtida musik. Jag vet inte helt hur det är i Sverige, men i Frankrike skiljer man mellan modern och samtida musik. Modern musik är t.ex. Ravel, Stravinskij och Schönberg, medan det som skrivs idag är samtida musik. Det vi spelade var i allra högsta grad samtida musik, för det fanns inget som påminde om Ravel eller Stravinskij där. Jag spelade faktiskt in när vi hade vårat genrep, och har lagt upp på youtube (fast inte så att andra kan hitta det. Jag kan inte lägga upp vanliga ljudfiler på bloggen så måste köra via youtube) så ni kan få höra hur det lät. Jag hade tyvärr alldeles för låg inspelningsvolym så ni får dra upp volymen till max, men ni får i alla fall en bild vad det är jag studerar till ;)
 

Som ni säkert förstår blev konserten en succé, och om ni frågar mig skulle jag gissa att det här blir sommarplågan 2013!

Mamma hur gör du?

Meningen är ju att man ska lära sig av misstag, men ibland kan det krävas två misstag för att lära sig. I våras bestämde jag mig en dag för att göra raggmunk, för det är ju så gott och enkelt... trodde jag ja! Det visade sig att det var betydligt svårare att få raggmunk att hålla ihop än pannkakor! Så efter att ha gjort en portion misslyckade raggmunk lovade jag mig att aldrig göra det igen.

Imorn ska vi ha en internationell middag för alla icke-franska på CNSMP, där alla tar med något ätbart från sitt land. Och vad kommer jag då på att jag ska ta med? Raggmunk såklart! För det är ju gott och enkelt!! Och nu när jag ändå är i gång kan jag göra en stor sats! GRRR! Jag han ångra mig så många gånger under tiden jag gjorde dem! Men nu var det sista gången på riktigt! I framtiden ska jag leja mamma till att göra dem, för hon lyckas mycket bättre än jag! Men hur som haver fick jag ihop till kvällsmat för mig, och en bytta till imorgon och dessutom en hel stor hög halvstekt sörja som jag tänkt slänga. Men det visade sig att tantens vän här tyckte att misslyckad raggmunk var riktigt gott, så han frågade om han fick potatissörjan. Och visst fick han den! =)

Kurvan pekar uppåt i brist på utrymme nedåt

 
De senaste veckorna har det gått ganska bra att spela, även när jag spelat upp för de andra trombonisterna. Det har inte gått extremt bra, men ändå hyffsat. Så jag har fått höra både från min lärare, pianisten och de andra trombonisterna att jag har utvecklats otroligt mycket sedan starten. Phytt heller! "Utveckligen" som de hör beror ju på att jag de första veckorna var nervös som en högstadieelev som ska redovisa, och spelade som en tondöv elefant! Om man börjar på 0 kan det ju nästan inte gå åt något annat håll än uppåt! Såklart har jag utvecklats det kan jag själv märka, men tyvärr tror jag att det mesta av utvecklingen de hör bara beror på mindre nervositet. Men hur som helst är det ju skönt att det går bättre, och att klara att behärska nervositet är ju också en slagt utveckling. Summan av kardemumman är att det är kul att spela trombon!

Vad har stackars Bizet gjort för fel?

Vart är Paris kändistätaste område? Les Champs-Elysées? XVIe arrondisemanget? Nja, det finns nog många kändisar där, men det säkraste stället att komma nära kändisar är kyrkogården Père-Lachaise. Där kan man bland många andra hitta, Chopin, Bizet, Edith Piaf, Jim Morrison och Balzac. Och det är praktiskt också, för kändisarna där rör inte på sig så man behöver inte jaga dem!
Som ni kanske ser är gravar i Frankrike byggda ovan jord i små hus eller vad man ska kalla dem. Så gör man för att de som blir begravda levande ska ha en chans att ta sig ut. I Sverige gräver vi ju ned kistorna vilket innebär att alla som blir begravda levande har otroligt svårt att ta sig ut, vilket i sin tur leder till att vi tror att det aldrig händer. Men i Frankrike räddar man många liv genom att begrava ovan marken.
 
Första stopp på rundvandringen blev George Bizets grav. Jag blev helt beklämd av att se hur ful och liten hans grav var, inklämd mellan flera stora fina gravar som vanliga dödliga hade fått. Han som skrivit så bra musik! Det är han som skrivet Carmen, musik som nog alla känner igen. Jag hade i alla fall en minnesstund för honom och lyssnade på det här stycket
Det är opera, och jag vet att några av er har svårt för det. Men lyssna på det! Det är otroligt fint!
Nästa stopp blev Chopins grav. Han har en något större och finare grav, fler blommor och fler människor som sod där och kollade. Och det är han värd! Enligt mig är Chopin den som skrivit bäst pianomusik! Han var ett geni!  Vid Chopins lilla minnesstund lyssnade jag på det här:
Jag gick också runt i "mitt" område idag och tog lite bilder. Det är ett trevligt område! Det är centralt och med många fina hus, vilket naturligtvis gör det dyrt också. Men det är inte ett av de absolut dyraste eller finaste områdena utan det känns fortfarande ganska "normalt".
I en liten park lekte en man med sin hund. Det var så fint att se hur mycket hunden tyckte om mannen och mannen tyckte om hunden. Varje gång jag ser en hund blir jag lika säker på att jag bara MÅSTE skaffa hund. Jag inser ju att jag inte kan det nu, men jag är i mycket stort behov av en hund!
 

De här två bilderna är tagna från min gata eller vad man ska säga. Jag bor på en liten tvärgata (bilden under) som går ut till den här något större gatan, så det är den här gatan jag alltid går på när jag ska till tunnelbanan eller ner till Seine eller någon annan stans. På den övre bilden kan ni längst bort på gatan se ett torn. Det är tornet på Notre-Dame. Den här vägen går förbi Centre Pompidou, vidare till Hôtel de Ville, över Seine och fram till Notre-Dame. Lägg också märke till hur mycket löv det är kvar på träden. Det är det inte på alla träden, men de här är fortfarande helt gröna. Och idag var det soligt och ganska varmt. Inte konstigt det är svårt att komma i julstämning!
 

Det kallas globalisering...

Jag satt idag och snokade lite på facebook hur det går för gamla klasskompisar och annat folk från Hultsfred, och märker bara hur mycket man reser idag! Flera av dem hade nyligen gjort statusuppdateringar i USA, Afrika, Nya Zeeland, Kina o.s.v. Bara min egen familj bor spridd i fyra länder, och just idag är vi i fem olika länder. Förutom Kristian, som inte har flyttat hemifrån än, har alla vi syskon bott i två länder utöver Sverige. Det är egentligen helt sjukt vad det har ändrats från för t.ex. 150 år sedan. Då var det många som knappt lämnade deras hemkommun, och lämnade man Sverige var det för gott. Det var verkligen en stor grej om man hade varit utomlands! 
Om ni kollar på kartan här så har jag fyllt i de länder jag kan komma på som jag eller någon vän till mig har varit i. Det är ganska stor del av världen som täckts upp och ändå är jag säker på att jag missat flera länder. Men det är väl så det är. Världen krymper, på gott och ont! 

Tantfritt i helgen

Tanten här är bortrest några dagar, och det måste ju firas med riktig slapp-fredag! Inte för att jag tycker illa om henne, för hon är väldigt trevlig, men det är ju ändå skönt att ha en lägenhet helt för sig själv. Nu kan jag låtsas att jag äger en stor lägenhet i centrala Paris, och jag kan leva om som jag vill! =) 
Jag har äntligen hittat en stor matbutik, nämligen "Auchun". Den ligger i och för sig en bit här ifrån, så jag får ta tunnelbanan till ändstationen, men det vägs upp av att butiken har fantastiskt utbud. Jag tror det är den största mataffär jag sett, vilket känns väldigt bra med tanke på att de andra affärerna är så små och trånga. Så där hittade jag allt jag ville ha till en riktig fredagkväll à la medelsvensson. Och vad är det då? Tortillas såklart! Och efter det film och godis! Skön slapparkväll!
 
Det var en riktigt bra film också. En man som bodde med sin fru i södra Frankrike försöker fuska till sig en tjänst i en stad vid Medelhavet, och som straff blir han flyttad till "norr". Med norr menade chefen till hans stora fasa en stad på gränsen till Belgien. Både han själv och hans fru ser det som det värsta som skulle kunna hända. De tror att det alltid är minusgrader och snö där, att allt folket är alkoholister och obildade och att alla är fattiga. Frun vägrar rakt av att flytta, så han får flytta dit ensam. På vägen dit blir han stoppad av polisen som vill ge honom böter, men när polisen hör att han ska flytta till "Nord-Pas-de-Calais" (regionen där uppe) tycker han så synd om honom att han låter honom slippa, Naturligtvis visar det sig efter ett tag att det inte är så hemskt i "norr" (som hans fru och barn kallar för Nordpolen) som han hade befarat. Men han märker att förhållandet till hans fru mår bra av att han låtsas som att det är otroligt hemskt där uppe. Frun tvingar på honom varma mössor och alla möjliga presenter och säger till honom att han kan gråta ut hos henne o.s.v. Till slut kommer hon upp och upptäcker att det är lögner och blabla blabla, så blir allt blir bra såklart. Men det är ganska underhållande för mig som svensk att se en film där de pratar om norra Frankrike som den kalla Nordpolen där ingen kan bo, precis som jag brukar göra om Norrland. =)
 

Objektivitet anropas!

Jag hajjar inte riktigt grejen med varför det ska vara så svårt att vara något så när objektiv kring konflikten i Mellanöstern? Svensk media och majoriteten av svenska folket ser det som att de onda Israeliterna, helt utan anledning, bombar och mördar de helt oskyldiga och ofarliga palestinierna, medan många kristna jag känner verkar se det som att Israel bara försvarar sig mot det angrepp som hela världen utsätter dem för, och att alla medier i hela världen bara försöker framställa det som att Israel gör attacker mot Palestina, för Israel kan ju av principskäl inte göra något fel... 
Suck säger jag bara! Lite objektivitet tack! Det kommer inte precis bli någon fred av att förneka att den ena parten också är medskyldig!

Julen är hääär...

Ja nu när julen börjar närma sig måste ju julbelysningen upp, så folk får lite shoppinglust! Idag var det dags för julbelysningen på les Champs-Élysées att tändas. Det skulle vara något jippo med Paris borgmästade och någon fransk filmkändis, men jag hade inte hajjat vart exakt det skulle vara och avenyn är ju några kilometer lång så jag missade det. Men lamporna tändes i alla fall! 
Under tiden jag fotade ställde sig en tjej framför kameran, för att hennes kompis skulle fota henne. Men står man framför min kamera får man skylla sig själv, så nu är hon på min blogg! =) (om du läser det här får du ta alla klagomål och ersättningskrav med min assistent!)

Vid les Champs-Elysées har de också en julmarknad med julgodis, julmusik, karuseller och hela paketet. Det är ju alltid uppskattat!
 
 
Men när man ändå är vid les Champs-Élyées kan man ju lika gärna gå och shoppa lite. Många av butikerna är se-men-inte-röra-butiker, men det finns en del som även vanliga dödliga kan handla i. Jag har kom därifrån en tröja och en halsduk rikare! (och lite pengar fattigare)
Det kan ju hända att en av er uppmärksamma läsare kommer ihåg att jag åkte ned till Frankrike med ganska mycket övervikt i packningen, och undrar hur jag tänker när jag går och köper mer grejer här. Men då kan jag berätta för dig att du har helt rätt. Jag kommer aldrig kunna få med mig allt hem, men det är 3 månader tills dess så jag skiter i det!

När jag skulle pröva tröjan i provrummet sa den ena som stod och tog emot att jag fick vänta någon minut innan jag kunde prova, och snäll som jag är satte jag mig och väntade. Men den expediten som sagt det gick iväg, och den andra trodde att jag väntade på en kompis som provade kläder. Jag satt där och väntade och såg andra kunder som gick in i provrummen och provade. Till slut gick jag fram och frågade lite tafatt "Ursäkta, men varför ska jag sitta vänta egentligen?". Hon kollade på mig som om jag var helt dum, så jag fick förklara att den andra expediten sagt åt mig att vänta. Varför hon hade sagt det vet jag inte, men hur som helst fick jag prova mina kläder till slut. Jag borde nästan skriva en bok med alla dumma saker jag sagt, gjort eller hamnat i, för det är mer än en händelse kan jag säga!

Så är orkestern igång!

Idag började vi det där projektet som jag fasat lite för tidigare! (se Bränna foton och hjärnor)  Jag har fått en del av mina farhågor bekräftade och andra bekräftade falska (jag hör att det där lät jättekonstigt, men hur säger man egentligen?). Det är inte så svårt som jag var rädd för (även om det fortfarande är svårt!) men det är minst så märkligt som jag var rädd för! Det är skrivet med många kvartstoner, och många långsamma glissandon vilket gör att det låter som vi spelar otroligt falskt. Jag måste erkänna att jag har lite svårt ibland att ta det 110% seriöst, men jag tycker ändå det är kul att spela! Och det är en riktig utmaning att spela det så ”bra” som möjligt, när bra inte innebär vackert, utan snarare experimentellt och stilenligt. Idag repade vi bara blåset men det kommer bli intressant att se hur det låter i slutändan med stråk, harpa, piano och celesta också.   

Förutom att spela halvfalska toner, försöker jag klippa i ordning det jag spelade in från konserten i söndags. Jag kunde inte övervaka inspelningsapparaten utan jag bara startade den innan konserten och lät den gå, så det är ganska mycket att klippa i nu. Det blev bättre ljudkvalité än jag hade trott eftersom jag bara använder den inbyggda micken.

Dessutom har jag fått låna en bunt CD-skivor med trombonmusik av en klasskompis. Så nu har jag lite att lyssna igenom! Bäst att sätta fart! =)


Varning för ostar!

Igår hade vi den mytomspunna konserten i Église Saint-Martin i Groslay. Förutom att det var otroligt kallt var det bara en angenäm upplevelse. Solisten Nicolas Moutier spelade helt fantastiskt bra! Han spelade några stycken som var riktiga uppvisningsstycken, d.v.s. snabbt i ett brett register, och han gjorde det bra! Vi i ensemblen spelade också riktigt bra om jag får säga det själv ;)

Efter konserten blev vi som spelat, solisten och lite vänner till solisten och oss, bjudna på mingelmat och dricka. Det är kul att testa fransk mingelmat, och det mesta var riktigt gott, men det finns ju lite mindre lyckade saker också. De andra trombonisterna ville helt klart att jag skulle smaka en ost som heter Roquefort (om jag inte minns fel), som man skulle ta en bit på ett stycke bröd. Jag såg mycket väl att det var någon form av mögelost och jag har hela mitt liv vägrat mögelost, men jag tänkte att om jag nu har ätit sniglar och det smakade bra, varför skulle jag inte våga mögelost? Och första tuggan gick bra, andra var lite sämre, tredje var riktigt illa, och fjärde ville komma upp igen... 
Jag försökte av all kraft klämma i mig hela, men jag hade så svårt att få ned den så jag blev helt röd i ansiktet, vilket alla fransmännen tolkade som att jag druckit för mycket vin. Jag hade tagit ett glas av ett vin som var någon fransk specialitet, och som även jag tyckte smakade ganska gott även om jag inte är vinfantast, men det var ju inte det som hade gjorde mig röd i ansiktet. Men trombonisterna ba "Ååh, Thobias har du druckit för mycket vin?!!" och helt plötsligt stod alla och kollade på mig och hade kul (de vill väldigt gärna att jag ska pröva alla möjliga franska alkoholer, och dricka mit lite berusad. Men jag hålller mig till min coca cola, vilket de tycker är en skam! ;)) , medan jag desperat försökte svälja sista biten av brödet med osten, och försöka skaka av mig smaken. Och när de kollade blev jag naturligtvis ännu mer röd i ansiktet, vilket gjorde det ännu roligare för dem ;) haha... jaja, jag överlevde osten och nu vet jag att jag inte ska pröva mögelost igen! Fast de har redan börjat smida planer om hur de ska få mig att smaka betydligt starkare ostar för "det där var ju en mild ost"... phytt heller! Tacka vet jag svensk hushållsost! Den smakar ingenting!
 

La Défense - Det moderna Paris

Som jag tidigare sagt, är Paris bebyggelse väldigt bevarad sedan sekelskiftet, vilket betyder att centrala Paris i princip är utan skyskrapor. Däremot finns det ett nybyggt affärsområde, La Défense, som ligger en bit utanför Paris kommungräns. Här har man satsat på att bygga modern arkitektur och skyskrapor, utan att det förstör stadsbilden inne i centrala Paris. 
Den förmodligen mest kända byggnaden är L'arche de la Défense som är byggd i rak förlängelse av den historiska axeln. Den historiska axeln är en linje som börjar i Louvren, går via L'arc de triomphe du Carrouselle, le jardin des tuileries, place de la concorde (om ni inte hajat det än är det dags att ta fram tursitkartan över Paris), les Champs-Élysées, Triumfbågen och vidare till La Défense och L'arche de la Défense. De tre bågarna, L'arc de triomphe du Carrouselle, Triumfbågen och L'arche de la Défense ligger alltså så man kan se dem genom varandra och är i stora drag byggda med måtten 25x25x25m, 50x50x50m och 100x100x100m. Ganska häftigt planerat. 
Jag får be så mycket om ursäkt att det inte var bättre väder när jag fotade. Moderna glasbyggnader gör sig klart bäst i solsken, men tyvärr kan jag inte styra över vädret, och det finns tillfällen även i Paris när det inte är sol... ganska ofta faktiskt, nu under hösten. La Défense är Europas största affärscentrum och är nog också den stadsdel som har flest skyskrapor i Europa (tror mig har hört det, men vågar inte lova mitt liv på det). Och nu har man börjat ett projekt att förnya området ännu mer, vilket innbär att man kommer bygga flera nya skyskrapor som kommer bli högre än de gamla. Bland annat ska man bygga några tvillingtorn som ska bli 323m höga, d.v.s. en meter lägre än Eiffeltornet, så att Eiffeltornet fortfarande är högst i Paris. Det finns en liten film om projektet som också ger en överblick över Paris och La Défense. 
 

Trombonfrossa

 
På söndag ska jag spela konsert med trombonensemblen på skolan, och solisten Nicolas Moutier. Det är sjukt häftigt att spela 10-12 tromboner i en ensemble. Eftersom man spelar samma instrument måste man pressa trombonens register i båda riktningar, och skriver sånt som man aldrig skulle skriva för en trombon i en orkester, vilket är både kul och nyttigt att spela. Dessutom är solisten Nicolas Moutier otroligt duktig! Det är så häftigt för han är inte särskillt gammal (som ni ser på bildern), men han sitter redan som solotrombonist i Strasbourgs symfoniorkester och har vunnit många priser i tävlingar. 
 
Jag ser verkligen fram mot konserten, som blir min första riktiga konsert jag spelar i Paris. Vi kommer spela väldigt varierad musik, men bland annat det här stycket (fast för tromboner med trombonsolo):
Och det här (filmkavlitén är inte så bra, men det är en inspelning med Nicolas Moutier, när Gille Millière, min trombonlärare, dirigerar och Jean Raffard, min andra trombonlärare, spelar första):
West side story ska också spelas, men jag är inte med på det stycket. Avslutningsvis kommer vi spela det här (också otroligt dålig kvalité på inspelningen. Beklagar!):
 
Vi ska spela några andra stycken också, men jag ville bara ge några smakprov. Men innan den obligatoriska pausen kommer Nicolas spela solo med en pianist, vilket jag ser fram riktigt mycket mot att höra. Ni är naturligtvis mycket välkomna till konserten. Den är 16:00 på söndag i Église Saint-Martin i Gorslay, en förort norr om Paris. Ni kan absolut hinna ta flyget och komma hit! ;)
För övrigt kan jag bara säga att det är härligt att vara i Paris och spela trombon med proffs! Ni borde pröva det!

Ps. Glöm inte att det är ok att lyssna på julmusik nu! (eftersom 15 november redan varit)

Blått och gult!

Jag VET att alla har skrivit om det över allt och förmodligen har alla sett filmer av sista målet många gånger om. Men helt ärligt vad Zlatan och Sverige var sjukt bra igår! Jag blev helt stolt! Fransmännen kom idag på rad och gratulerade mig för Sveriges framgång. Det är underligt med svenska fotbollslaget, för ofta tycker jag de misslyckas totalt. De lyckades inte vinna mot Ukraina i EM, men de vann en viktig kvalmatch mot Holland mot alla odds, de vann mot Frankrike i EM, de lyckades hämta upp ett 4-0 underläge mot Tyskland, och nu spöade de England med stil. Jag hoppas bara de ska lära sig lyckas på viktiga mästerskapsmatcher också! 
 
Jag är inte extremt insatt i sport, även om jag tycker det är kul att kolla och följa med lite vad som händer. Men det finns några gånger som Sverige presterat på ett sätt som ger mig rysningar. Ni får gärna tipsa om fler matcher eller tävlingar, som borde vara med på listan, för jag har som sagt inte så stor koll. Här kommer i alla fall tre videoklipp som är värda att ses. Först gårdagens prestation:
 
Sedan matchen mot Tyskland 
 
Och den som jag nog ändå tycker är häftigast. Sverige - Finland i hockey. 
 
För övrigt kan jag ju bara meddela att Zlatan bor ca 4 km från mig. Funderar på om jag ska gå dit och hälsa på honom någon dag, men har bara inte kommit på en bra ursäkt än... hmm... Kanske kan låtsas att jag har ett barn som går i klass med hans barn, och att vi har ett problem vi måste lösa. Det brukar ju vara en hit!

"Idag hade jag en underbar dag på mitt fantastiska jobb innan jag träffade världens bästa vänner åt på världens mysigaste restaurang"

Jag kollade senaste avsnittet av solsidan idag vilket, som vanligt, var väldigt underhållande. De lyckas alltid ta upp sånt som man känner igen och kan relatera till. Till exempel det där med facebook, att någon försöker få sitt liv att verka så spännande och lyckligt som det bara går. Jag har några sådana facebook-vänner. De skriver om alla underbara saker de har gjort, vilka häftiga människor de träffat, hur otroligt spännande deras jobb är och hur underbar deras familj och vänner är. Allt verkar lite för perfekt, spännande och härligt. Det irriterar mig egentligen inte, men det är ganska kul att se hur viktigt det är för en del att ge ett sken av att allt är perfekt. Undrar om det är sig själva de försöker lura? =) 

Å andra sidan har jag också några facebookvänner som är tvärt om. De statusuppdaterar minst 10ggr/dagen om absolut ingenting och berättar att de inte gjort något spännande eller vettigt överhuvudtaget och avslöjar gärna alla fel och brister med livet. Faktiskt har jag sparat några vänner av rent underhållningsvärde för att det är kul att se deras totalt meningslösa statusuppdateringar som går i stil med "Åååh, apelsinmarmeladen var slut så jag får ta aprikosmarmelad istället", "Nu ska jag duscha och sedan äta mat" eller "Nu har jag lyssnat på samma låt fem gånger i rad!".
 
Men alltså, jag är själv mycket aktiv på facebook, så det är ingen kritik mot facebookanvändande. Jag tycker bara det är kul att observera hur olika människor använder facbeook på olika sätt =)
 
 
 
 

Sverige, Ja tack - SD, Nej tack

Jag älskar Sverige! Det är långt ifrån ett perfekt land, men jag tycker om landet, språket, kulturen och folket. Jag märker speciellt när jag är utomlands att jag saknar Sverige och det svenska. Men lika mycket som jag älskar Sverige, lika mycket är jag emot sverigedemokraterna, och det finns ingen motsättning i det. 
 
Jag tänker inte diskutera hela invandrarfråga nu, för det blir alldeles för långt. Jag håller med om att det är ett problem att det finns områden som Rosengård, Rinkeby och Alby där det i princip bara bor invandrare, och där de egentligen inte har det särskillt bra. Jag är även öppning för en viss sänkning av invandringen, men absolut inte till 10% som sverigedemokraterna vill. Men jag menar att sverigedemokraterna är helt fel parti att ta hand om invandrarfrågan 
 • Problemet med invandring är segregeringen, vilket SD ofta stryker under. Men lösningen på det är inte att skapa vi mot dom. SD diskuterar invandrare och svenskar. Men vad har en thailändare mer gemensamt med en somalier än en svensk? Det finns ingen folkgrupp som heter invandrare! 
 • Genom att skrämma upp folk med brottsstatestik bland invandrare, gör man det inte precis lättare för invandrare att integreras i samhället. SD spär på fördommar och rasism, även om inte det betyder att SD är ett rasistiskt parti. Innan du påstår att sverigedemokraterna inte försöker skrämma svenskar genom att måla upp invandrare som hot, kanske du behöver påminnas om deras valkamfilm 2010! Jag tycker det är helt absurt att de seriöst hade en sådan valfilm, och sedan snackar om att de värnar om integration och trygghet! 
 • SD säger att de vill bevara svensk kultur. Det vill jag också! Men är det stora hotet mot svensk kultur invandrare? Vilka kulturseder har vi egentligen ändrat? Det är ganska få. Jag äter i och för sig kebab ibland och thaimat ibland men annars har jag inte så många kulturvanor som har sitt ursprung hos invandrare. Men den kultur som egentligen faktiskt hotar (om man nu ser det så) den svenska kulturen är ju den amerikanska och engelska! (så fick jag med det också!) Hur många reklamer görs på arabiska? Hur många butiker väljer att ha namn på kurdiska för att det är coolare? Hur många svenskar önskar att vi hade polska som modersmål? Eller hur många vill fira somaliska högtider för att de tycker somaliska högtider är häftiga? Invandring är inget hot mot vår kultur! Att de får behålla sin kultur betyder inte att vi inte kan behålla vår kultur! Det är ytterst få svenskar som börjar bära burka och det är ytterst få svenskar som tänker sluta fira midsommar för att deras grannar inte gör det. 
 • Människor kan inte bara räknas i ekonomi. Vi har ett ansvar för våra medmänniskor, inte bara dem som kommer från samma land som oss. Det kan hända att det är mer effektivt mot fattigdom att hjälpa människorna i deras länder, och jag är också för ett större bidrag dit, men det är inte alltid det räcker. När en folkgrupp blir utsatt för förföljelser och mord kan vi inte kallt säga "vi kan tyvärr inte låta er åka ifrån landet där ni förföljs, för vi menar att det är bättre att hjälpa er där". De människorna kommer vara döda innna man lyckats få en fungerande demokrati i landet. Som exempel kan nämnas att hälften av alla kristna i Irak har mördats eller fått lämna landet sedan 2006. På bara 6 år alltså. I ett sådant fall behöver vi välkomna dem hit
 • Jag vill bara ge några bibelord som jag tycker talar starkt om hur vi ska tänka om medmänniskor, från våra eget land och från andra länder. 
  "En främling skall du inte förödmjuka eller förtrycka. Ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land." 2 Mos 22:21 (nästan exakt samma sak står även i 2 Mos 23:9 vilket understryker vikten av det)
  " Främligen som bor ibland er skall räknas som infödd hos er: Du skall älska honom som dig själv" 2 Mos 19:33-34
  "Också ni skall älska främlingen för ni har själva varit främlingar i Egyptens land" 5 Mos 10:19
  "Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus" Gal 3:28 
  (nästn samma sak står i Kol 3:11. Om inte Gud gör skillnad på oss, varför ska vi göra det?)
  "Du ska älska din nästa så som dig själv" Matt 19:19
  "Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort mot mig" Matt 25:40
  "Allt vad ni INTE har gjort för en av dessa minsta, det har ni inte heller gjort för mig" Matt 25:45
  Det finns många fler bibelord, men jag tycker att dessa talar starkt för sig själva. Jag kan inte förena de här bibelorden med SD's människosyn!

  Det finns många andra orsaker till varför jag inte skulle rösta på SD, men här är några. Det blev tillräckligt långt även om jag inte tog med allt ;) Av erfarenhet vet jag att diskussioner om det här har en tendens att bli eviga (speciellt med en viss lillebror), och därför lovar jag inte att svara på alla kommentarer men det betyder inte nödvändigtvis att jag håller med eller att jag tycker argumentet höll. 

Det rika arrondissemanget

Såhär kan en infart till ett bostadsparkering se ut. Märkligt att man har en sån port till ett vanligt bostadsområde? Kanske inte helt märkligt när husen i området ser ut så här:
 
Det här är (om inte jag har fel) 16e arrondissemanget, det rikaste i Paris. Och det kan man se både på byggnader och folket som är där. Det är helt enkelt stil på dem! =)
 
I samma område finns en park som jag gillar så mycket. Och den är extra fin nu när det är så många höstfärger på träden. Så här får ni lite bilder från min söndagspromenad.  

Tågeufori

Jag har aldrig varit en kille som varit intresserad av bilar eller mopeder. Jag kan absolut bli imponerad av en snygg bil, men det är inte något jag bryr mig otroligt mycket om. Däremot har jag alltid fascinerats av tåg, färjor och helikoptrar. När jag var liten hade jag en bok om olika tekniska uppfinningar och min favoritdel var utan tvekan den om tåget. Den där fascinationen finns fortfarande kvar för tåg i olika former, och speciellt i samband med städer och deras kollektivtrafik. Jag vet att det är jättenördigt, men jag älskar att kolla hur tunnelbane- och spårvagnssystem är uppbyggda i olika städer. Och där är ju Paris ett otroligt bra exempel. 
 
Kolla bara på kartan här vilket virrvarr av linjer. Paris har 16 linjer som i princip bara går inne i Paris kommun. För förorterna har man andra system. Totalt har Paris:
 
16 Tunnelbanelinjer
5 RER-linjer. RER är som ett mellanting mellan pendeltåg och tunnelbana och går både i förorterna och i centrum
8 Pendeltågslinjer
4 spårvagnslinjer
 
Dessutom är de här linjerna otroligt förgrenade så på kartan här under ser ni de 5 RER-linjerna och 8 pendeltågslinjerna
 
Det är inte precis så jag kan hålla koll på alla linjer, på samma sätt som i Stockholm. Och dessutom håller de på att bygga nya spårvagnslinjer och bygga ut tunnelbana och RER och annat krafs. Det är häftigt! =)
 

Nyårsläger?...!

Det finns en risk att jag är tjatig nu, men vad har du tänkt göra vid nyår? Om du inte har några planer tycker jag helt klart du ska hänga med till nyårsläger på Fridhem, i Vännäs utanför Umeå. Lägret börjar 29/12 ca 16:00 och håller på till 1 januari. Det är ELM-BV (Evangelisk Luthersk Mission - Bibeltrogna Vänner) som ordnar lägret, och det brukar vara väldigt bra undervisning, samtidigt som det sociala också är viktigt. Det kan hända att bilden på fyrverkerierna (vet ni att jag trodde det hette fyverkerier? :D Mycket märkligt, för fyrverkerier ger mycket mer mening!) är något missvisande, för det brukar inte vara HELT så mycket tryck på fyrverkerierna i Vännäs. 
 

Men verkligen ni borde åka dit, vare sig ni har varit där förut eller inte! Det är viktigt att vi samlas i den kristna gemenskapen, och viktigt att det finns kvar ställen som Fridhem. Ni kan gå in på http://www.fridhem.info/ och läsa mer om Fridhem. Det ryktas att programmet snart kommer upp på hemsidan, och sedan ska man nog också kunna anmäla sig där. Om någon vill åka med i en bil från Norrland ner mot Småland, har jag en plats kvar EFTER lägret. Men det går också åka tåg, buss eller flyg till Norrland, trots att det är i ödemarken! =)

Blluueeäää

 
 
En gång i tiden hade jag en ljudfil med en person som spydde, som skulle passat otroligt bra att ha här. Jag hade döpt om ljudfilen till "adagio" och skickade den till folk på msn (ja det var på den tiden man använde msn!!) som trodde att det var ett fint musikstycke, och blev otroligt chockade över mycket verklighetstroget och frånstötande kräkljud! Tyvärr har jag inte kvar den ljudfilen längre så ni får själva försöka framkalla kräkljud från era minnen. 

Jag hade ingått ett löfte med mig själv om att jag aldrig skulle spy igen, och hade hållit mig till det i 12 år! Men nu har tillslut magsjukan, alternativt matförgifningen, kommit till mig och tvingat upp maten som jag lagt ner energi på att göra! Oförskämt tycker jag att inte uppskatta det jag tilllagat, men sjukdomar är inte särskilt uppfostrade!
 
Det är mycket möjligt att jag bara har ätit något som inte ville stanna i magen, men för att vara säker är jag i karantän på mitt rum idag. Det visar sig att det inte finns särskilt mycket där att göra. Speciellt inte eftersom jag har användt upp min internetkvot så internet är för långsamt för att kunna kolla youtubeklipp eller annat.
 
Dessutom har jag egentligen ett rep just nu med en trombonensemble och en trombonsolist som är solotrombonist i Strasbourgs symfoniorkester. Det var viktigt för vi har konserten nästa vecka och vi har inte övat med solisten än, och dessutom hade jag sett fram mot det, så det suger att inte kunna vara med. Jaja, jag får väl sitta här och häcka! Det finns en risk att det blir mer än ett blogginlägg idag p.g.a. uttråkning. Men det får ni leva med!
 
Ps. Jag själv tycket myyycket synd om mig och om ni har något speciellt för er får ni gärna också göra det!

Bränna foton och hjärnor

 
 
Den sista veckan har jag ägnat mig åt att reda upp lite bland mina foton. Det tar riktigt lång tid, speciellt när jag kom till bilderna från LMH! Jag har sjukt många bilder från LMH som jag fått från olika folk, och om jag ska vara helt ärlig har många tagit riktiga skitbilder, så jag får slänga riktigt mycket! Men det är ju trevligt att kolla igenom gamla bilder från den goda tiden. 

För er som inte gått på LMH kan jag berätta att det är en bibelskola i Danmark som jag rekommenderar varmt. Ni kan läsa mer och anmäla er på deras hemsida http://www.lmh.dk/
 
Flera av er har säkert redan sett att jag beklagade mig på facebook över noterna jag har fått till orkesterprojektet som drar igång om 1½ vecka. Det är musik komponerad av elever på skolan, och det är sjukt mycket att tänka på samtidigt. Om ni kollar på noterna så ser ni att det är inga snabba passager, inga stora språng, men sjukt mycket information. Samtidigt som jag ska hålla koll på rytmen och alla taktarts- och tempoändringar är det effekter med dynamiken på varje ton, och effekter med wawa-sordinen utöver det. Jag tror det kommer funka men det luktar bränt om hjärnan nu i början när jag ska lära mig det. Kolla också de härligt låga tonerna i slutet ;)
Till ett av styckerna följer det med ett papper som förklarar vad alla tecken betyder. När man får ett helt A4 med förklaringar ringar första varningsklockan om att det här kan bli väldigt speciellt och väldigt svårt. Men faktiskt tycker jag det ska bli kul och ser fram emot det. Det är en utmaning! =)
 

Franska revieran nästnästa...

Sådär, då har jag äntligen fått biljetter beställda till Franska revieran, och närmare bestämt Nice! Tyvärr kommer jag ju åka dit helt fel tid på året, i januari, men jag tror ändå det kan vara härligt. Jag kommer väl inte precis bada, men det ska bli kul att se någon annan del av Frankrike när jag är här.
 
Eftersom jag beställde biljetterna så tidigt fick jag dem hyffsat billigt, 61€ tur och retur. Det är annars otroligt dyrt att resa med deras snabbtåg, TGV (train à grande vitesse), om man är för sent ute. Jag hade ju tänkt åka iväg nu under lovet jag hade förra veckan, men det var helt enkelt för dyrt. 

Menmen, det ska bli härligt! Om någon av er får lust att haka på, så är ni bara välkomna!

Frankrike är äkta...

Äran för den här klockrena bilden ska inte jag ha, utan det är Eva Heikki som har agerat fotograf här!
 
 
När man ser filmer från Frankrike eller när man bara hör talas om Frankrike får man ju en speciell bild av hur landet och folket fungerar. Det roliga är att mycket av det stämmer verkligen. Jag har ofta tänkt på att i franska filmer som utspelar sig i Paris, verkar det ändå som om folk känner varandra bra i varje kvarter, och man pratar när man möts i de små matbutikerna, ostbutikerna, vinbutikerna,  hos bagaren eller när man bara möts på gatan. Och precis så är det! Åtminstone där jag bor. Inte så att alla känner varandra och pratar med varandra, men kunderna känner expediterna hos bagaren och grannens barn har ibland kommit upp hit till tanten jag bor hos, när de kommer hem från skolan o.s.v.
 
Och baguetterna är ju en historia för sig! Man ser folk över allt som bär på de där långa baguetterna, och det är viktigt att de är köpta hos bagaren. Men de är otroligt goda det måste jag hålla med om!
 
Som jag sagt tidigare så tilltalar man varandra med Ni, Monsieur, Madame och Mademoiselle, och man erbjuder sin plats i tunnelbanan till äldre människor. Man erbjuder sig också att hjälpa folk med barnvagn eller stora bagage. Men även om de är väldigt artiga mot främmande människor betyder inte det att man är det mellan vänner alltid. Jag tycker de kan ha en ganska hård humor ibland och säger ofta "käften", även om det är skämtsamt sagt...
 
Ni vet i filmer finns det alltid en eller några lite märkliga typer i kvarteret som man ser i nästan varje scen som utspelar sig på gatan. Här på vår gata har vi en gammal man som har svårt att gå, men som ÄLSKAR att gå. Så han går fram och tillbaka på den här och de närmaste gatorna.
 
Kvinnan jag bor hos tycker om att samla sina vänner och äta middag, dricka vin och diskutera kultur, precis som man tänker sig att franska kvinnor gör. Det finns många andra saker som jag tänkte på när jag varit här, att det känns väldigt äkta franskt, vilket faktiskt förvånade mig lite med tanke på att Paris är en väldigt internationell stad!

Men det finns också mycket i bilden av den stereotypa fransmannen som inte stämmer. Jag har nog inte sett något gå med en sån där vit tröja med svarta ränder, eller med mustasch som på bilden. Vad gäller mode, så klär sig de flesta bra, lite bättre än i Sverige kanske. Men det är inte så att alla är otroligt modemedvetna. Man ser också en hel del människor som klär sig som kom-och-hjälp!
Och det där att fransmän är snobbiga och att de vägrar prata engelska, stämmer inte särskilt mycket. Visst det finns snobbar i Frankrike precis som i Sverige, och generellt sätt är fransmän sämre på engelska än svenskar, eftersom de inte har samma behov av att lära sig engelska, och därför är de osäkra på språket och talar helst inte engelska om de inte verkligen måste.
 
 

Jag är republikan... eller?

 
Ja, nu är det ju val i USA och då borde man väl, precis som alla andra, säga något om det!

Jag är nästan säker på att Obama vinner, men jag hoppas att Romney vinner. Anledningen till det är 
 • Abort. Abort är ett fruktansvärt mord på barn, och USA har väldigt generösa regler för abort (värre än Sverige) som jag anser måste göras om
 • Ekonomi. Jag tror att Romney har större chans att reda upp USAs ekonomi än Obama
 • Homoäktenskap. Jag stödjer inte homoäktenskap
 • Obama. Jag är inget Obama-fan. Alla hade otroligt höga förväntningar på honom innan valet, både i USA och Sverige, men jag tycker inte riktigt att han har lyckats göra nånting egentligen. Och att han fick fredspriset är bara ett skämt, men det är ju inte hans eget fel. 
 • Drar åt fel håll. Jag tycker bara att demokraterna i många frågor drar åt fel håll. 
Men samtidigt är det mycket jag inte stödjer hos republikanerna heller
 • Jag är helt emot deras vapenregler. De är ju för att man ska få bära vapen, och jag är emot. 
 • Dödsstraff. Om jag förstått det rätt är republikanerna generellt mer positiva till dödsstraff än demokraterna, och jag är emot dödsstraff
 • Jag är för att universitetsstudier är gratis, och att man har en grundläggande sjukvård för alla. I svenska mått är jag politiskt väldigt konservativ, men jag tycker ändå republikanerna går för långt.
Så egentligen är det skönt att jag inte behöver rösta i valet. Och jag bryr mig inte SÅ otroligt mycket hur det egentligen går. Jorden går inte under om Obama vinner. Men det är lite kul att republikanerna nästan ses som onda i Sverige. Det var republikanerna som kämpade för de svartas rättigheter, och jag tycker att de i många fall står på "goda sidan", även om svensk press såklart tar fram citat från stolpskott. 

Charmig medeltida stad

Ok jag vet, det är mängder av bilder, men jag gillar bilder! Bara så att ni ska ha stor medkänsla för mig berättar jag att jag sitter på skolan och skriver på franskt tangentbord, vilket innebär att förutom att alla bokstäver och tecken är omkullkastade, finns inte å, ä och ö! Så jag klistrar och klipper för att få det här att bli svenska! Men jag måste göra det i skolan, för hemma har jag använt upp min kvot av internet, så det är jättelångsamt nu, och tror kanske till och med jag får betala för det extra jag använder... 
Men igår var jag i Provins. Det är en stad som ligger ca 7 mil från Paris, men som ligger i regionen Île de France, precis som Paris, så jag kunde ta ett tåg från Paris utan att betala extra. 
Staden är väldigt gammal, och har riktig fransk charm, samtidigt som den kan se nästan lite sunkig ut på några ställen. 
En sån här skyllt borde alla städer ha "Toutes directions", "alla riktningar". Är det inte otroligt praktiskt att vilken riktning man än ska i så åker man på samma väg?! =)
Jag hade knåpat ihop en sallad som jag åt med stor stolthet! Kan ni tänka er att under den här dryga veckan jag haft lov, har jag inte tillagat mat med kött en enda gång? Jag är så stolt! Jag är inte vegitarian, för jag äter kött i skolan, men jag har blivit ganska bra på att undvika det!
Provins, är som sagt en mycket gammal stad, och har både mur och fästningstorn. Tornet byggdes på 1100-talet, och muren vet jag inte.
I den medeltida byn har de faksiskt till och med en affär där man kan köpa medeltida kläder. Det var dyrt, men vem vill inte gå till skolan i medeltida kläder? Riddarna som ni ser framför affären ville att jag skulle ta ett kort av dem, och det hade jag ju inget emot. Jag tror tanken var att jag skulle mejla bilderna sen, men jag orkade inte fråga om mejladressen. Det är kul att så många vill att man ska fota dem bara för att man har en bra kamera! Det är riktigt många som frågat! =)
När man haft en lång och ansträngande dag av turistande, måste man ju få slappna av med en nutella-crêpe och varm choklad. Och det var nog den godaste crêpe jag ätit!  
Lagom efter att jag ätit på mitt café började det bli skymning och fler möjligheter för fotande, innan jag skulle ta tåget tillbaka till Paris och civilisationen. När jag gick från medeltida staden, genom centrum, till stationen var det nästan helt dött i staden. Klockan var bara lite över 18!! Så det var skönt att komma till Paris sen och se att jag inte var den enda överlevande människan ;)
 
Jag vill för övrigt be om ursäkt om jag gör mycket stavfel och svenskafel. Jag har absolut inte glömt svenskan, men man blir lite skadad av att vara utomlands för länge, så ibland ser man inte riktigt var som är rätt och vad som är fel. Christina och jag diskuterade för någon dag sedan om det heter att någon är "på min ålder" eller "i min ålder". Jag säger på och hon i. Vilket är rätt? =)


Jag älskar att tjuvlyssna!

Jag ÄLSKAR att tjuvlyssna! I Stockholm hade jag nästan alltid roliga resor på pendeltågen och tunnelbanorna för att folk är så roliga! De säger roliga saker och de gör roliga saker. Här i Paris är det extra kul att tjuvlyssna på svenskar, för de tror inte att någon förstår dem så de kan vara så öppna. En gång satt jag mitt emot två tjejer i tunnelbanan. Jag hade precis sprungit så mitt hår stod åt alla håll, som på en kyckling. 
Tjej 1: Vilket hår han har!!
Tjej 2: Ja, härligt! Man vill bara rufsa runt i det!
 
Jag sa inget, för det hade kunnat bli pinsamt för dem om de fick veta att jag förstod svenska ;) En annan gång var det ett par som var några år äldre än mig, som hade en djup diskussion om relationer. Killen ville veta allt om hur hon såg honom, hur han var jämfört med hennes tidigare killar o.s.v. o.s.v. Det var ganska kul för mig att höra om alla deras detaljer ;)
 
På tal om det där med att prata om folk på ett språk de inte förstår så lurade jag några killar i Stockholm tidigare i år. De var kanske 12-13 år, allmänt flamsiga och pratiga och satt på pendeltåget när jag gick på. Två av dem höll på att snacka lite om mitt instrument vad det kunde var för något, och den tredje tyckte de var så pinsamma för att de snackade om mig när jag var där. Tillslut tänkte de i alla fall att de kunde prata direkt till mig istället för om mig.
Kille 1: Ursäkta, vad är det där för instrument
Jag: Sorry?
Kille 1: Vad är det för instrument?
Jag: I'm sorry, but i don't speak swedish. 
Kille 1: Aahaa! What instrument is that?
Jag: It's a trombone.
Kille 3, till kille 1: ÅÅh, bra att han inte pratar svenska, så har han inte förstått vad vi sagt!
Kille 1: Säg något till honom på engelska!
Kille 2: Kan du något snuskigt ord på engelska
 
De fortsatte prata ett bra tag om vad de skulle säga till mig, och efter ett tag tar jag upp telefonen och ringer Christina
Jag: Hejsan! Du jag undrar bara om du kan kolla om vi har skruvar hemma eller om jag ska köpa idag... 

Killarna blir helt tysta och bara kollar på varandra. Sen börjar de asgarva, "Han pratar svenska!!! Världens trolleri!  Tur att vi inte sa något elakt om honom i alla fall"
De skrattade hela resan sen, och kände sig ganska lurade! Tyvärr kunde jag inte heller hålla mig utan började garva jag med. Men hur som helst hade jag ägt dem. Så kunde de lära sig att inte snacka om andra ;)
 
 
När vi ändå är inne på ämnet: tomatsoppa är otroligt god och enkel maträtt! Man gör det på bara några minuter och det smakar riktigt bra tycker jag i alla fall. Men jag är partisk för jag har tomat i nästan all mat jag gör. Här får ni receptet i alla fall
 • ca 2 msk smör
 • 1 st gul lök 
 • ca 800-1,000 g (2 frp) passerade tomater
 • 1 dl vatten
 • 3 dl vispgrädde
 • 1 krm malen svartpeppar
 • 2 st tärningar grönsaksbuljong
 • 0-1 tsk salt

"Hacka den gula löken fint. Hetta upp smöret i en kastrull.

Lägg löken i det smälta smöret och stek några minuter tills löken är blank och genomstekt. (Sänk gärna temperaturen när du steker löken så att den inte blir bränd.)

Häll på de passerade tomaterna. Häll gärna vattnet först i de tomma förpackningarna så får du ut även den tomatsås som sitter på botten och väggarna i förpackningarna när du häller vattnet i kastrullen.

Häll på grädde. Tillsätt svartpeppar. Lägg i grönsaksbuljongen. Rör om. Låt koka upp och småkoka ca 5 minuter. Smaka av med salt."

Jag brukar ha vitllök i också, och så brukar jag byta ut grädden mot mjölk, för 3 dl grädde känns lite väl fettigt. Till det är det gott med nybakad baguette från bagaren ;)


Hipp hipp hurra!

Jag antar att ni precis som jag, vaknade idag och tänkte: "Vad är det för speciellt med 2 november? Det är något viktigt, men vad?"
Svar: Det är Thobias namnsdag!! 
Jag VET att jag har namnsdag 2 november, men VARJE år glömmer jag bort det och kommer på det några dagar för sent! Men idag har jag kommit ihåg det och firat mig själv med pannkakor och hallonsylt!
 
Här under har ni några exempel på tårtor ni kan få ge mig. Jag inser att ni inte hinner baka och skicka dem ikväll, men det har jag överseende med. Det går bra att ge tårtan någon av de närmaste dagarna.  
 
Om ni istället vill skicka en present görs det till adressen
"Thobias Nilsson
chez Mme Burgos
29, Rue des Gravilliers
75003 Paris
Frankrike"
 
Om ni vill bjuda på en resa så passar det bäst för mig att göra resan i sommar, men jag är anpassningsbar!
 
Förutom att fira mig själv idag har jag provat skolans gym. Det var inte världens modernaste och bäst utrustade gym, men det får duga för några månader. Jag har också använt tiden på att vara missunnsam på alla som är på allhelgonalägret i Silverdalen just nu. Det är första året någonsin som jag inte är på lägret, och jag hade gärna varit där. Menmen, det är smällar ma får ta när man bor långt borta!
 
Jag längtar så mycket efter jul och vinter! Men det har jag gjort länge så det är inget nytt!  Kolla bara på bilderna 
hemifrån när vi hade snö för några år sedan! Det är inte jättebra kvalité på bilderna för de togs med en dålig kamera, men ändå vad mysigt med snö! Inatt drömde jag faktiskt att det var jul hemma. Men vi hade så stressigt med allt möjligt att vi bara firade halva julafton, för vi glömde bort resten... tragiskt! Men så ska det inte bli på riktigt =)
 
 

RSS 2.0