Vikten av normalvikt

Jag måste bara säga att träning- och viktdebatten har spårat ur lite. Å ena sidan finns det massa reklam, filmer m.m. som visar den smala, snygga och glada människan kontra den överviktiga och fula personen utan självförtroende. Budskap - Går du ner i vikt blir du snygg, självsäker och lycklig. Man visar före-bilder där de är otvättade, svettiga och har gamla kläder, och visar efter-bilder där de har nya snygga kläder, nytvättat hår,  är snyggt sminkade och har ett fint leende. Å andra sedan har det blivit en stor motreaktion där man blir agressiv så fort man hör råd om att träna och gå ned i vikt, ser normalviktiga ideal och tyvärr, i vissa fall, så fort man ser en person som är lite för smal.
 
Otroligt märkligt att det ska vara så tycker jag. Övervikt och osundhet (kan man säga så?) ökar i Sverige. När man är överviktig ökar risken dramatiskt för sjukdomar, och man mår både fysiskt och psykiskt bra av att träna. Och det finns det många som lider av undervikt, och skulle önska att de gick upp i vikt. Att kommentera att de är spinkiga, eller "ser sjuka ut" är lika elakt som att säga till överviktiga att de är tjocka. 
 
Jag tycker att man alltid borde uppmuntra om att träna, äta hyffsat sunt och om de är överviktiga eller underviktiga, försöka komma till normalvikt. Men man måste poängtera att det är för hälsan. Det minskar risken för sjukdomar och gör att du har lättare att leva din vardag. Det handlar inte om att man måste va smal för att va snygg eller att man inte får de kläderna man vill om man inte har "idealkroppen". Jag är starkt emot att man ska behöva känna att man är "sämre" människa, eller har dålig självdiciplin för att man inte är normalviktig. Men tona för allt i världen inte ner vikten (haha vitstigt va?) av att träna och ha en sund vikt. Det gynnar ingen! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0