Bloggen har makt

Igår skrev jag att mitt franska telefonabonnemang inte hade sagts upp än, även om jag skickat rekommenderat brev med snigelposten precis som man skulle! Men imorse fick jag ett mejl från Free där de sa att mitt abonnemang, på min begäran, hade sagts upp. Jag är helt övertygad om att personalen på Free läser min blogg, och tänkte att de ville lösa problemet innan de fick dåligt rykte! Det var skönt i alla fall för jag vet seriöst inte hur jag hade gjort annars. Man är ju tvungen att skicka rekommenderat brev och det tror jag inte ens jag kan göra från Sverige till Frankrike. 
 
Men jag har varit duktig idag! Eftersom jag inte hade någon trombon, fanns det ingen anledning att åka till Ackis idag, så istället har jag använt dagen på att göra nytta här hemma. Jag har städat mitt rum grundligt (vilket behövdes!!) och också städat i ordning i vår klädkammare. 
 
Såhär ser det ut i kädkammaren när jag har städat, så då kan ni föreställa er hur det såg ut innan det var städat.  Och ändå tror jag inte ni föreställer er det så illa som det faktiskt var! Men när jag skulle lyfta ner massa saker till förrådet i källaren såg jag att SSSB (som vi hyr av) hade satt ett kombinationslås på vårt förråd. Men ingen av oss har fått veta koden, så jag kommer inte in i förrådet. Jag får ringa hyresvärden imorgon och fråga... 
 
Jag har också hunnit laga både korvstroganoff och kycklinggryta som jag ska ha som matlåda i nästa vecka. Nästa vecka kommer jag ha rep eller konsert alla kvällar utom en, så det här var min sista chans att hinna laga mat på ett bra tag. 
 
 

Våren på väg?

Vädret har varit fantastiskt i Stockholm de senaste dagarna. Jag önskar verkligen att jag hade haft en kamera nu så jag hade kunnat ta lite vinterbilder innan det blir vår på allvar. Men det sägs att man kan njuta även utan en riktig kamera. 
 
Trombonen har jag lämnat in på lagning och jag får tillbaka den först på fredag, så imorgon kommer jag inte kunna öva. Lite frustrerande men det ska bli skönt att få den fixad. Dels är stämbygeln lite för stor så den går knappt att rubba, sedan behöver tömningsventilen fixas, bucklor bucklas ut och kvartsventilen behöver fixas så den inte låter så mycket. Det kommer bli som en ny trombon när jag får tillbaka den ;) 
 
Men hur som helst får jag tid imorgon till att laga matlådor (jag har bara hunnit laga mat två gånger sedan jag kom till Sverige, så jag har levt mycket på mackor), städa mitt rum och ordna lite alla möjliga saker. Det är så många småsaker som behöver fixas. Bland annat har inte mitt franska telefonabonnemang sagts upp, förmodligen inte internet heller, även om jag följt alla deras komplicerade regler. Så jag får ringa till dem imorgon och skälla ut dem och säga att jag inte tänker betala ett öre till! Dessutom måste jag kolla vad som hänt med mitt studentkort, för jag behöver verkligen få det snart så jag kan gå på bra konserter och liknande. Men allt löser sig i sinom tid!
 
Jag såg en så trött gubbe idag på centralen. Han satt och åt, och somnade innan han ätit upp hela mackan. Ni kan se att han har lite macka i vänster hand. Sedan satt han och snarkade ljudligt i lång tid. Solidarisk som jag är tänkte jag att han inte ska sitta helt ensam och se dum ut, så jag satte mig bredvid och somnade väldigt snabbt jag med!

Vardag i Sverige

Jag älskar vinter, och idag var vintern som bäst. Sol, inte extremt kallt, men ändå tillräckligt för att det inte ska bli blaskigt och blött, och frostvita träd! Härligt! 
 
I övrigt går vardagen i Sverige bra. Konserten i Sundsvall i lördags gick bra. Det var kul att spela och dessutom fick jag ju ganska bra betalt så jag är helt nöjd! Tjajkovskij är ju bara en stjärna! Det är inte mycket han har skrivit som inte blivit riktigt bra. Helen Sjöholm är inte heller så dålig. Hon sjunger otroligt bra måste jag säga! Och dessutom var hon glad och trevlig, vilket alltid är ett pluss!
 
Igår hade Cicci sin inflyttningsfest i Fiskis. Förutom att äta och spela Alias han vi med att diskutera huruvida det finns tjej- och killfärger, det dåliga med kvotering, SD's brister, Vänsterns brister o.s.v. Jag var helt enig med mig själv i alla frågor!
 
Idag har jag också fått inskolning till vikariejobb i KMH's notbibliotek. Det verkar ganska soft! Handlar mest om att plasta in nya böcker och noter och se till att allt går till som det ska i biblioteket. Så jag ska vicka några timmar då och då och få in lite pengar. 
 
Om ni undrar varför jag inte bloggar så mycket och varför jag inte lägger upp fina foton från Stockholm beror det första på att jag inte har haft tid och ork att blogga och det andra på att jag lämnat tillbaka "min" älskade kamera till ägaren. Så bilderna ni får se här på bloggen är tagna med mobilen, men jag har tänkt köpa en riktig kamera så förhoppningsvis ska jag kuna ta riktiga bilder snart. 

Rättning

Jag är i Sundsvall nu och sitter och väntar på att vi ska repa ett stycke som det är trombon i. Det är kul att spela här, men jag måste komma med en rättning. Det är INTE nordiska kammarorkestern som spelar och det är INTE 20-års jubileum. Två fel av två möjliga. Jag läste mejlet lite slarvigt innan, och det var han som ordnade dit oss som spelar i nordiska kammarorkestern i vanliga fall, men orkestern som skulle ha konsert var Sundsvalls orksterförening, de har 100-årsjubileum och det är inte en professionell orkester ;-)

Men det är kul att spela ändå och det är bra musik vi spelar!

Ingen överraskning!

Idag gjorde jag en provspelning för att få spela solo med musikhögskolans symfoniorkester nästa år. Provspelningen gick riktigt bra tycker jag. Jag spelade inte perfekt men det kändes som jag kunde släppa loss och göra lite musik av det, samtidigt som jag inte gjorde särskillt många tekniska missar. Men det var inte tillräckligt bra för att jag skulle vara en av dem som får spela solo. Men det kom inte som någon överraskning. Dels finns det några sjukt duktiga underbarn som spelat sina konserter sedan de låg i sina mammors magar, och sedan verkar det som att det i princip alltid bara är stråk och piano som får spela. Det är tydligen 6 år sedan en brassmusiker fick spela. I år spelade de fyra vinnarna piano, violin, viola och cello. Reserverna spelade violin, cello och piano. Men de är utan tveckan värda det! =) Och jag hade inte räknat med att bli en av vinnarna, och tror faktiskt jag hade tackat nej ändå, för jag har helt enkelt inte nerver till det. 
 
Imorgon ska jag åka till Sundsvall och spela med Nordiska Kammarorkestern. Det är Sveriges yngsta professionella kammarorkester och de firar sitt 20-årsjubileum med en konsert på lördag. Vi ska spela en del härlig musik som
Tjajkovskij, symfoni 5, sats 4
 
Eller Borodin, Polovtsian dances  
 
Bernstein, Overture to Candide
 
Vi ska också spela Gabriellas sång med självaste Helen Sjöholm som solist =) Det ska bli kul, men ni får hålla tummarna för mig för jag ska spela första trombon och vill inte gärna göra bort mig ;)

I Sverige!

För er som inte är helt uppdaterade i Thobias-nytt kan jag berätta att jag nu är tillbaka i Sverige. Resan hem var så svår och smärtsam att jag fortfarande har svårt att tala om den. Jag måste bearbeta traumat innan jag kan delge omvärlden. 
 
En av de första sakerna jag var tvungen att göra i Sverige var att köpa massa mat, bara för att jag kan köpa det. 
1. Kalles kaviar - ybersvenskt!
2. Messmör - Det är ju otroligt gott. I vanliga fall äter jag det sällan, men det man inte kan få saknar man, så messmöret har varit saknat. 
3. GOTT BRÖD! Att gå till Pulsens brödavdelning efter att ha varit i Frankrike känns som att lyssna på Rachmaninov efter att ha fått stå ut med Justin Bieber eller AVICII (eller någon annan icke-klassisk)
4. Köttfärs. Det finns i Frankrike, men kostar i vanliga fall ca 13€/kg - vilket är omoraliskt dyrt. 
5. Bilar. Sverges mest köpta bilar. Mums!
6. Påläggsskinka. I F. äter man inte smörgås på samma sätt som här, så det är väldigt svårt att hitta påläggsskinka. Det finns på LIDL, men LIDL är ju alltid LIDL... 
7. Mjölk. I F. och många andra länder har man långtidshållbar mjölk (den kan hålla i några månader i rumstemperatur om den är oöppnad!!) som till smaken påminner lite om bajs. Jag hittade någon "färsk" mjölk, men även den höll 3 veckor och smakade inte helt så bra som vanlig. 
8. Ost. Ja ni har ju hört om mina problem med vissa franska ostar. Hushållsosten har varit saknad!
9. Filmjölk. De e la gött!
10. Ostbågar, lösgodis och kexchoklad. Svenskt godis är bara lite bättre än allt annat. Och lösgodis är härligt!
 
Fler uppdateringar om livet i Sverige kommer. Kan säga att övergången från Frankrike till Sverige har gått ganska bra om än inte helt smärtfritt!

Au revoir Paris, vi ses om ett knappt dygn Stockholm

De här bilderna togs första dagen jag var i Paris. Då var det så varmt att jag trodde jag skulle slå av. Nu när jag lämnar Paris är det lite mindre varmt, men staden är lika fantastisk för det. Jag har precis gjort en sista nattrunda i Paris, för att få med mig ett härligt intryck av Paris när jag åker tillbaka till Sverige: Men alltså staden jag åker till, Stockholm, är ju inte fy skam heller. Här är två bilder jag tog i våras. Nu är det iofs inte vår i Stockholm (jag skulle tippa på att det fortfarande är snö eller?) men ni hajjar grejen... 
 
 
Det jag har saknat med Sverige och Stockholm och som jag glädjer mig till att åka hem till är bl.a. 
 • Vänner och familj... naaaw... 
 • Inte bo inneboende! Jag hatar att känna att jag typ är gäst hos någon annan!
 • Godis! Svenskt godis slår allt. Och speciellt när man kan köpa lösgodis!
 • Fritt internet. Här har jag bara haft 5Gb i månaden, vilket inte räcker långt när man laddar upp många stora bilder.
 • Inte behöva släpa instrumentet och noterna från och till skolan varje dag utan kunna lämna det i ett skåp.
 • Matvaror. Svenskt bröd, svensk ost, kalles kaviar, färsk mjölk o.s.v. 
 • Svenska! Vad härligt det ändå är att kunna prata sitt modersmål i vardagen
 • Söndagsöppna matbutiker!
Det jag däremot kommer sakna när jag åker från Paris är
 • Bagerier. Det är gott och mysigt att köpa nybakade baguetter och croissanter
 • Trombonklassen. Det är en livlig och härlig trombonklass här, som jag kommer sakna. Men å andra sidan är trombonklassen i Sthlm också härlig =)
 • Bo centralt. Jag har allt inom gångavstånd och bor sjukt bra till med kollektivtrafik och sånt. Det kan man inte säga att jag gör i flempan
 • Kolla på grannen. När jag sitter vid datorn här kan jag genom fönstret se grannen. Jag gillar att se att grannen lever och vad han gör även om han inte gör något spännande. Oftast kollar han boxning, ridning eller någon annan sport. 
 • Tunnelbanan. I Paris går tunnelbanan väldigt tätt (längsta möjliga väntetiden är 8 min och det är efter 12 på natten, annars oftast 2 min) och det är väldigt tätt system
 • Stor-storstadspulsen. Det märks naturligtvis att Paris är en betydligt större stad än Stockholm.
 • Franskan. Jag gillar verkligen franskan och dett känns bra varje gång jag får använda franskan. Kommer sakna det.
Jaja, skitsamma. Det är nog inte sista gången jag bor i Paris. Jag vill bara till sist lägga upp några bilder från Operan här. Fin byggnad!
 
Näe, nu måste jag sova. Jag ska upp relativt tidigt imorgon och jag har redan sovit alldeles för lite de senaste nätterna. Jag kommer vara helt död imorn kväll! =)

Bagageångesten kommer krypande...

Igår tog trombonklassen ett glas på kvällen, för sista gången innan jag åker till Sverige. Som vanligt drog det ut på tiden så det slutade med att jag var hemma strax innan 4 på natten. De hade hunnit med några glas, men som ni säkert vet vill ju inte jag dricka mig berusad så efter ett glas vin körde jag hårt på cola, till allas stora besvikelse. Fast jag tror de hajjat att jag inte vill dricka öl nu, så det är nog mer principsak att de ska säga "VAD? Cola? Vad är de för nått??" ;) Men hur som helst blev det ju en hel del cola för min del så jag fick en ganska saftig sockerchock =) Det var en riktigt trevlig kväll även om det är sorgligt att behöva ta farväl av alla... 
 
Idag hade jag sista lektionen med orkesterutdrag med avistaläraren, min favorit. De såg till att jag som avskedspresent fick spela förstatrombon, och av en ren "slump" (eller inte) kom tre kontrabasister, varav jag bara känner brorsan till en av dem, och sa att de ville "lyssna på Thobias för sista gången". Som om de hade hört mig så mycket innan, haha. Men ryktet om min avistaläsning har väl spridit sig på skolan ;) Naturligtvis började stycket med solo i förstatrombon, som alla var eniga att svensken skulle spela. Men idag gick det hyffsat bra att spela. Fransk humor är ganska rå ibland, men väldigt härlig =)
 
Nu kommer ångesten! Jag har verkligen försökt att köpa så lite som möjligt i Frankrike, men det här har jag ändå lyckats köpa på mig. Det kanske inte ser så förfärligt mycket ut, men när jag hade övervikt på ned vägen ned, och hade stora problem med att klara få med allt så kommer det bli ännu jobbigare nu. Men jaja, bara att sätta igång att packa och se hur det går!

Sista trombonlektionen i Paris :/

Idag hade jag min sista trombonlektion i Paris! Lite sorgligt var det allt, men ska ändå bli skönt att få privatlektioner, utan publik, igen. Som tack för den här tiden och för att sörja/fira att det var sista lektionen, tog jag med baguetter, charkuterivaror, ostar, vin, juice och lite småsnacks. Typisk fransk "pot" som de kallar det. Jag hade också köpt någon fin (och svindyr!) choklad till mina trombonlärare. Men det var flera av trombonisterna som inte kunde vara där idag så vi ska gå ut och ta en cola, eller en öl imorn också.
 
Idag lyckades jag också få biljett till en opera. Och det var inte vilken som helst utan Wagners Reingold. Jag försökte få sista minuten-biljett (de vanliga till rimliga priser var slutsålda för länge sedan så de ända man kunde boka kostade 170€ och uppåt) i söndags också, och var där en timme innan konsert vilket var den tid man tidigast kunde få en sista minuten. Dock visade det sig att många andra hade varit lite snabbare än mig, så det var redan lång kö, och efter att ha väntat i 45 minuter fick jag gå hem. Idag var jag där 1½h innan och även om det var många före mig i kön, lyckades jag få en biljett, till 25€. Operan var bra och orkestern och sångarna var jätteduktiga!
 
Av en ren slump träffade jag en annan utbytesstudent, som kommer från Estland, och hans estniska kompis. Jag känner inte honom så otroligt bra men han frågade mig om jag ville följa med och ta ett glas vin efteråt. Så jag hakade på och befann mig plötsligt mitt bland 7 estner. Som tur var pratade de till stor del engelska för att vara snäll mot mig, för estniska är ett språk som är omöjligt att förstå.
Nåja! Nu ska jag gå och sova för imorgon bitti har jag min sista privatlektion med avistaläraren. Gäller att göra bra ifrån mig sista gången ;)

Höjdskräck, vampyrer, konserter och skavsår!

Ja nu har jag fått tillåtelse att lägga ut bilder på de danska invandrarna. Man ser dem inte så tydligt här, men om du kollar noga ser du nog att det står två mörka typer framför Eiffeltornet. 
 
De här bilderna togs alltså uppe i Eiffeltornet. (vilket också är rätta svaret på frågan igår. Middagen går till Harald Andertun! Grattis! Nåja, kanske inte ska säga grattis innan vi vet hur den smakar... ) Det kanske ser ut som vi står och har det jättemysigt, och det hade vi också, men det ni inte ser är att det blåste ganska så kallt där uppe! Det ni inte heller kan se att den ena av besökarna (inte Karen) i hissen på väg till toppen, kom på att hon faktiskt är höjdrädd, så det krävdes lite mod för att hon skulle våga gå fram till kanten och kolla ned. Men vi alla var rörande överens om att det var fascinerande att se utsikten. 
 
När man har en dyr kamera (eller lånar en kompis dyra kamera) kan man få folk till att göra vad som helst. Jag lyckades få Karen och Anne-Marie att leka vampyrer i katakomberna! 
 
Men det straffar sig att skämta om allvarliga saker för som ni ser vänster om AM kom plötsligt en spökvampyr och försökte hugga henne i halsen. Men vi lyckades med förenad kraft få loss Anne-Marie och springa ifrån vampyren. 
 
Efter den tramatiska upplevelsen (nåja, det kanske mer berodde på de stora skavsåren Karen och Annie fått) såg vi til att få slappa av med en god middag (ser ni mig i spegeln? Ser jag inte profsig ut med fin kamera och stativ och allt?) innan vi gick till konserthallen för att lyssna på en konsert med spanskinspirerad musik skriven av fransmän. Bland annat spelades Ravels Boléro och Lalo: Symphonie Espagnol. Det var en bra konsert med en strålande violinsolist! Nu kanske ni tror att vi bara hann med Eiffeltornet och katakomberna på hela helgen, men då ska jag tala om att vi han med en hel del även om jag inte fotade allt. Tack Annie och Karen för en rolig och härlig helg! =)

Mysig lördagspromenad bland tiotusentals f.d. människor

Nu har danska besöket åkte hem till Danmark och jag sitter och rensar igenom bilder från helgen. Det var en trevlig och skön helg. Man borde vara turist i sin stad oftare för det är härligt! Ni kan ju gissa från vilket berömt torn jag tagit det här kortet. Den förste som gissar rätt får en hemlagad middag i Flempan!
 
Det blir tyvärr lite risig kvalité på kortet när man lägger upp det på bloggen, men det får vi nog leva med =)
 
Under Paris finns det katamober som är över 300km långa. De skapades på romartiden när man bröt kalksten i gångarna, glömdes sedan bort och återupptäcktes på 1700-talet. Då började man använda en del av dem som lagerplats till skelett som man tog från ca 150 kyrkogårdar. Katakomberna användes bland annat av motståndsrörelsen under andra världskriget eftersom man i hemlighet kunde ta sig mellan olika delar av staden och transportera vapen och annat. Idag är en del av katakoberna öppna för turism. På bilden ser ni en dörröppning där det står "Stanna! Det är här dödens rike är!". 
 
Och nog fanns det skelett allt! Det var brutalt många skelett, och ändå gick ju vi bara i en liten del av gångarna. Det kändes lite märkligt att se alla f.d. människor ligga där! Anne-Marie och Karen försökte luska ut vilka ben som satt vart på kroppen och Karen hade helt kallt tänkt ställa i ordning några döskallar som hon tyckte låg i oordning. Själv tycker jag allt som sitter innanför huden på människan är lite obehagligt. Fast det är långt bättre när det bara är skelett än när det är kött, inälvor eller blod också. 

Det kommer kanske fler bilder från helgen senare, men jag vill inte lägga upp bilder på andra innan jag frågat så jag måste få klartecken från dem först. Det är inte alla som gillar att vara på bild på bloggen =)

Som så många gånger förr!

Det viktigaste först! Anne-Marie och Karen har kommit från Köpenhamn till Paris och livar upp staden! Vi gick en liten tur i Paris och som många gånger förr var det en bil som stannade och frågade om jag kunde ta kort på dem. Fortfarande lika ologiskt att de vill att jag ska ta kort på dem med min kamera, men jag gjorde det lika villigt som alltid. Efteråt sa han i baksätet att jag hade vackert hår... hmm... mycket märkligt! Vet inte om jag borde bli skraj eller inte. Kan tilläggas att de inte var fransmän och inte förstod franska...  ;)

Här ska ni få se två högklassiga bilder

Den första bilden visar att jag har blivit med gigbag! Efter att ha spelat trombon i 12,5 år och kånkat på mitt hardcase nästan varje dag har jag äntligen skaffat en gigbag som jag kan ha på ryggen. Det var ju på tiden! =) Den ska även få tjäna som resväska när jag åker hem till Sverige, dock inte för trombonen, för även om den är stabil vill jag inte att min trombon ska flyga i den. 
 
Den andra bilden visar vad som händer med en lök när man glömmer den. Jag hade lagt in en halv lök i skåpet och tänkt att jag skulle använda den till mat så fort som möjligt. Men den blev bortglömd och idag när jag hittade den var den på väg att skapa nytt liv! För er info kan jag berätta att jag valde att använda en annan lök istället!
 

Frisörer med handskar?

 
Jag har precis varit och klippt mig. (Johanna läs inte vidare för du kommer inte gilla det!) Det ligger en kinesisk frisör bara hundra meter bort som var 12€ för en klippning. Jag har varit där en gång förut och visst kan det göras ännu bättre, men jag tycker de klipper helt ok för det priset. Men jag har någon konstig tvångstanke att jag inte vill klippas av en kille. Jag blev klippt av en kille i oktober en gång, och han gjorde det jättbra. Meeeen, det känns ändå konstigt att det är en kille som står och tvättar mitt hår och masserar huvudet. Jag trodde att det bara var tjejer som jobbade i den här frisörsalongen men idag när jag kom dit blev jag tvättad och masserad av en kille. Men jaja, det är  ju inte hela världen, bara han gör det bra och det gjorde han. Men jag funderar bara på hur kul det kan vara att tvätta någon annans hår och massera huvudet. Det måste ju komma in folk med otvättat och äckligt hår?! Använder man handskar då eller? Jag skulle då i alla fall aldrig köra ner mina fingrar i ett fettigt hår på en gubbe som stinker, det kan jag lova! =) (och nej, mitt hår var inte fettigt, jag hade duschat det några timmar tidigare ;))
 
I övrigt har jag lyssnat lite på mozarts musik, och måste förundras över det geniet! Mozarts musik är inte den musiken jag tycker bäst om men det är helt otroligt vilken begåvning han var. Lyssna t.ex. den här symfonin som han skrev när han var 8 år!
 

Stor entré, men ingen sortie

Franska företag har ett väldigt smart system för abonnemang. Det är lätt att hitta och köpa abonnemang men omöjligt att säga upp. Jag har precis sökt runt på min internetsida både för telefonabonnemanget och för mobila bredbandet. För det första går det inte säga upp på internet. För det andra är det i princip omöjligt att hitta information om hur man kan säga upp abonnemanget. Jag var tvungen att läsa alla villkor som jag fick när jag beställde abonnemangen, för att bland det finstilta hitta att man måste skriva ett brev och skicka med snigelposten. Det skönaste är att man inte kan kontakta dem med mejl, utan blir antingen hänvisad till deras "fråga - svar" sida där det svår svar på alla frågor utom hur man säger upp ett abonnemang, eller så måste man ringa, vilket jag inte gillar att göra på franska. 
 
Jaja, förr eller senare ska det väl gå, och om det inte går så slutar jag bara betala :P

George Gershwin: En dansk i Paris

Den här helgen har jag, precis som nästan alla andra helger, gjort stan! Men det speciella med den här helgen var att jag hade finbesök ända från Danmark! Som jag sa vid föra besöket från Norden, så är ett besök på Louvren obligatoriskt. Det var tredje gången jag är på Louvren och, tro det eller ej, Mona-Lisa blir inte större hur många gånger man än går till Louvren! På bilden ser ni den "lilla" bågen framför Louvren, och framför den står två skandinaver och pekar på Paris största kändis, Eiffeltornet, eller järndamen som Parisarna kallar henne.
 
Precis som flugor dras till surströmming (eller människor från surströmming) dras turister till Eiffeltornet, och en hit är ju att korsa Seines fina broar med en vy av Eiffeltornet.
 
Några personer i en bil vevade ner rutan och ville att jag skulle ta kort på dem, och jag vet ju av tidigare erfarenhet att folk kan ta illa upp om de inte anses vara tillräckligt intressanta för att en fotograf med stor kamra ska ta kort på dem, så jag lydde deras order.
 
Vad är väl mer franskt än att käka "crêpe" framför Eiffeltornet?
 
Det har varit en ganska lång period i Paris med ganska sketet väder. Det har inte regnat hela tiden, men det har åtminstone inte varit soligt. Men i lördags tittade solen fram!
 
Det var först nu i helgen jag fick veta att som EU-medborgare under 26 år går jag upp gratis i triumfbågen. Och där har man bara en läcker utsikt, som kan vara svår att fånga på kamera. Men jag försökte lite i alla fall.
 
För övrigt kan jag berätta att vi inte har simmat i någon flod denna gång, inte heller har vi blivit erbjudna droger. Av det kan vi naturligtvis dra slutsatsen att fransmän inte är lika skumma som ungrare. Vi träffade däremot en fransman av afrikanskt ursprung som hade bott i Sverige i 16 år och precis flyttat tillbaka till Frankrike. Jag tror det är sällan jag hört någon som pratat så bra Svenska när de flyttat till Sverige i vuxen ålder. Snudd på perfekt var det!
 
Vi avslutade helgen med att gå på en konsert med härlig orkestermusik. Nu ska jag bara ladda upp till nästa nordiska besök som invaderar Paris på torsdag. Det är ju bara för trevligt med besök! =)
 
 

RSS 2.0