Öppning till en ny världSom säkert de flesta av er vet älskar jag franska, och jag vet att många är trötta på att jag hela tiden snackar om det ;) Men jag vill bara förklara varför jag gillar det så mycket.
Ni har nog alla lärt er engelska för att det är behändigt, och bra att kunna, och dessutom har ni varit tvugna. Och visst har ni haft användning för det? Ni skulle aldrig klarar er utan engelskan va? Men det beror på att ni är på ställen som man behöver engelska. Jag vet de som knappt kan någon engelska men som ändå klarar sig för de rör sig bara i svensktalande kretsar både i verkliga livet och på internet.
Det är faktiskt likadant med franskan. Jag påstår inte att franskan är lika stor som engelskan, speciellt inte i Sverige, men ni behöver inte franskan eftersom ni bara är på svenska eller engelska sidor och i sådana kretsar. Jag är i fransktalande kretsar och kan nu inte förstå hur jag klarade mig innan jag lärde mig franska. Jag ser franska överallt och använder franskan minst lika mycket som engelskan för jag har kommit in i den franska världen.
Det är det som fascinerar mig, att man kommer in i en annan värld. Jag har tillgång till filmer och musik som jag annars skulle vara utestängd från. 90 miljoner har franska i hemmet, 200 miljoner har franska som ett andra modersmål (spec. i Afrika), ytterligare en del har det som andraspråk och många som främmande språk, lärt i skolan. Totalt har mellan 500 och 600 miljoner betydande kunskap i franska (jämfört med 1000 - 1500 miljoner för engelska och 450 miljoner för spanska och 200 för tyska). Det säger sig självt att en sån stor folkgrupp producerar många filmer, mycket music och har en "egen värld". Den världen kan man inte komma åt om man inte kan franska. Även om kanske några 100 miljoner av dessa även talar engelska, så kommer du inte in i den världen när du talar engelska med dem. Jag har märkt det så tydligt. På internet snackar jag inte bara med folk från frankrike, utan det är fransmän, belgare, kanadensare, schweizare, araber, afrikaner, amerikaner, asiater... MÅNGA olika nationaliteter. Och det är det som jag gillar så mycket, man blir "en i gänget". Även om vi i Sverige är hårt inkörda på Engelska, är det inte likadant över allt. Det finns många länder där franska har rollen som första främmande språk, även om engelskan dominerar i de flesta länderna. Som exempel kan nämnas Alegeriet, Marocko, Tunisien, Libanon, Djibotu, Rumänien, Luxemburg, Belgien... Det gör att med bara engelska är förlorar man den kulturen. Ett nytt språk är en ny kultur och ger tillgång till ännu fler människor...
När man talar om språk är det viktigt att inte stirra sig blind på antar modersmålstalare. Till exempel har ryskan många fler modersmålstalare än franskan, och spanskan fler än engelskan. Men engelskan ÄR ett större språk än spanskan för det är mer internationellt och många hundra miljoner har lärt sig det som främmande språk. Lika dant är det för franskan, det är ett större språk en man tror när man bara ser antal modersmålstalare=)
Sen måste jag säga att det gör det ännu bättre att inte andra svenskar kan tala franska. Det gör det lite speciellt att jag har tillgång till en värld som inte andra har. Engelska talar alla, och hur bekvämt det än är, så är det inte min värld. Alla förstår engelska filmer och musik och alla kan tala med andra engelsktalande. Hade franska varit världsspråket hade jag antagligen fortfarande tyckt det var ett fint språk som jag ville kunna, men troligen hade engelska eller spanska varit det språket jag brann för... 

 

Student snart!

Jag vet att jag inte skrivit på skitlänge! Dåligt Tehå!
Jag har nyss haft min sista franska lektion :( Men jag kommer i och för sig fortsätta sen när jag går på KTH, men det gäller att hålla igång med läsning och så nu, så jag inte glömmer nånting! Men kurs efter kurs avslutas och nu är det faktiskt bara en vecka till studenten!! Sen kommer det aldrig med bli plugg på samms sätt... men det är ju inte bara positivt.

Negativt

  • Jag har trivts jättebra i klassen, och kommer antagligen aldrig mer få en sån klassamanhållning i fratiden 
  • Även om jag inte vill kommer jag säkert tappa kontakten med klasskompisarna
  • Det trygga och enkla "gör-som-lärarn-vill" försvinner. Nu måste jag ta beslut och klara mig själv!:O
  • Det ska bli kul att flytta, men det kommer inte bli billigt, och jag måste göra mat, diska och tvätta själv :S
  • På KTH kommer det lugnt bli mer plugg än jag haft hittils

Positivt

  • Jag är FRI! Jag kan göra vad jag vill!
  • Jag ska flytta till Stockholm!=) 
  • Jag får läsa en utbildning som inte innehåller ämnen som jag hatar, typ svenska och biologi
  • Jag börjar "riktiga livet"! 

 Men vare sig jag tycker det ska bli kul eller inte så kommer jag ta studenten! Fast det ska bli roligt! Jag ser jätte mycket fram emot dan, det är efteråt jag kommer längta tebax ;)

I sommar är jag mycket ledig så om jag bara kommer ihåg och ids (ibland är jag för lat:P) kommer jag ha en uppdaterad blogg... följ den gärna=)

Pöss på er alla!
/Tehå


Jag skäms, men kan inte rå för det!Idag är det som säkert de flesta av er vet, sossarnas och arbetarnas dag, och som medlem i Rosenfors musikkår, fick jag gå med och spela under sossarnas demostrationståg. Jag var inte där i egenskap av Thobias, utan i egenskap av medlem i musikkår (som spelade eftersom vi tjänar mkt pengar på det:P), men det känndes inte alls kul ändå! Jag är stark motståndare till socialism, och kommunism, men ändå gick jag med och spelade i tåget, och folk som såg kanske tog mig som en sosse! Jag försökte att inte visa vem jag var för folk som kollade på, men säkert var det nån som kännde mig som såg mig!:(
Sossarnas demostrationer är så otroligt lama. Dom har demostration varje år första maj för att det är tradition, och det har nästan mer blivit en motionsprommenad med lite flaggor längst fram. Och det dom skrivit på sina plakat var riktigt löjligt, till exempel "tillbaks med välfärden!". Ja för visst är det alliansen som har skapat hella världens finanskris... lr? Om dom varit så mäktiga hade det varit lite coolt, men så är det inte, och grejen är den att alliansen har skött krisen bra. Enligt en undersökning några ekonomiexperter gjort var Sverige, efter Danmark (som också har borgerlig regering), det landet som man förutspådde skulle ta sig ur krisen först, och jag tror inte det är en slump.
På ett annat plakat skrev dom "alla har rätt till jobb"... grejen är den att under sossarnas regering ökade arbetslösheten konstant, ända tills alliansen tog över, då den började sjunka och sjönk ända tills finanskrisen slog till, så om nu alla har rätt till jobb kanske det är fel att sätta in sossarna igen?
Sossarna är patetiska, och om jag själv kunnat välja hade jag inte spelat i tåget, men nu hade jag ju inte så mycket val. Men jag har på senaste tiden fått upp intresset för politik igen. Jag är ju faktiskt medlem i KDU även om jag inte varit särskillt aktiv, och jag tror jag ska läsa in mig lite på politik innan valet till EU-parlamentet (på tal om det hade sossarna en banderoll där det stod "ett rött Europa".... jag rös av obehag, tänk om hella Europa skulle bli socialistiskt, fina trevliga Europa... näe, det önskar jag inte ens tyskarna!) och sedan fortsätta hålla mig uppdaterad och engagera mig i KDU, speciellt innan valet nästa år!=)

RSS 2.0